26. Septembra 2023.

Antonov: Vašington da se uzdrži od postupaka koji povećavaju antirusko raspoloženje u Jermeniji

Ruska Federacija je bila i ostaje veran saveznik Jermenije i uvek je nastojala da toj bratskoj zemlji pruži neophodnu pomoć, uključujući slanje ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah, poručio je ruski ambasador u SAD.

Moskva poziva Vašington da se uzdrži od opasnih reči i postupaka koji dovode do pojačanog antiruskog raspoloženja u Jermeniji, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjave zvaničnika američke administracije o navodnoj “nepouzdanosti Rusije kao bezbednosnog partnera Jermenije”, ambasador je rekao da su “takve insinuacije lokalnih zvaničnika nečuvene”. 

“Pozivamo Vašington da se uzdrži od izuzetno opasnih reči i postupaka koji dovode do veštačkog povećanja antiruskog raspoloženja u Jermeniji. Sve te izjave potvrđuju da zadatak SAD i njihovih saveznika nije normalizacija situacije i miran razvoj Zakavkazja, već nanošenje strateške štete Rusiji i namerna destabilizacija evroazijskog prostora sa perspektivom da nas istisnu iz tog regiona”, kazao je Antonov.

Kako je istakao, Ruska Federacija je bila i ostaje veran saveznik Jermenije i uvek je nastojala da toj bratskoj zemlji pruži neophodnu pomoć, uključujući slanje ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah.

“Činjenica da su ruski vojnici poginuli na tom mestu samo naglašava rusku spremnost da se donose teške odluke u cilju postizanja mira između azerbejdžanskog i jermenskog naroda”, naglasio je.

Prethodno je portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da se “Ruska Federacija pokazala kao nepouzdan partner u situaciji sa Nagorno-Karabahom”.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu, nazvavši je “antiterorističkim merama lokalne prirode” za obnavljanje ustavnog poretka. Jerevan je to okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre. Među uslovima primirja, posebno je istaknuto razoružanje jermenskih snaga i povlačenje teške tehnike iz Karabaha.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare