28. Februara 2023.

Antonov: Evo šta SAD treba da urade kako bi START funkcionisao

On je istakao da „Vašington za sada nije spreman čak ni na simbolične pozitivne gestove u tom pogledu“.

Ambasador je naglasio da Sjedinjene Američke Države, prema proceduri koja nije usaglašena sa Rusijom, objavljuju da su lanseri podmorničkih balističkih raketa i teški bombarderi nesposobni da nose nuklearno oružje.

Prema njegovim rečima, SAD nisu dozvolile ruskim inspektorima da provere rezultate sprovođenja „konverzije opreme“ i istakao da Vašington vec´ dugi niz godina krši centralne odredbe sporazuma.

Diplomata je takođe istakao da Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba još nije stupio na snagu krivicom SAD.
Ponašanje Sjedinjenih Država prate i druge države od kojih zavisi sudbina ovog Sporazuma, ocenjuje Antonov.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 21. februara tradicionalno obrac´anje Saveznoj skupštini. On je tom prilikom saopštio da Rusija obustavlja svoje učešc´e u sporazumu START, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre buduc´eg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare