24. Januara 2023.

Ankara zaustavila pregovore o ulasku Švedske i Finske u NATO

Na naš zahtjev, tripartitni mehanizam između Turske, Švedske i Finske otkazan je na neodređeno vrijeme – rekao je izvor za Sputnjik.

Prema riječima izvora, naredni sastanak u okviru mehanizma trebalo je da se održi u Briselu u februaru.

Prošle subote je lider danske krajnje desničarske stranke “Hard dil” Rasmus Paludan spalio kuran ispred turske ambasade u Stokholmu, nakon što je prethodno dobio dozvolu švedskih vlasti da na tom mjestu održi miting.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da spaljivanje kurana u Stokholmu ukazuje na nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi.

Takođe, paljenje kurana osudila su i ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tursko ministarstvo takođe je saopštilo da Paludanova akcija predstavlja jasno kršenje obaveza trilateralnog memoranduma, koji je Švedska potpisala, za sprečavanje propagande terorističkih organizacija.

Finska i Švedska su u svjetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtjev za ulazak u Alijansu.

Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbjednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

Turska je povukla svoje primjedbe na ulazak dvije zemlje u NATO. Prema podacima od 6. oktobra, 28 od 30 zemalja već je donijelo pozitivnu odluku o prijemu ove dve zemlje u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare