Ankara: SAD su protiv sastanka Putina i Zelenskog - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ankara: SAD su protiv sastanka Putina i Zelenskog

SAD i Velika Britanija nastoje da maksimalno produže rusko-ukrajinski sukob, pa se protive naporima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da organizuje sastanak lidera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, rekao je član Saveta bezbednosti i spoljnih poslova Turske Čagri Erhan, prenele su “RIA Novosti”.

“Oni (SAD i Velika Britanija) ne žele da se Zelenski i Putin sastanu sa Erdoganom, ne žele njihovu zajedničku fotografiju već se zalažu za najduži mogući rat, ne razmišljaju o budućnosti Ukrajinaca, oni ne razmišljaju o miru”, istakao je Erhan.

Zvaničnik Ankare smatra i da samo turski predsednik može da organizuje mirovne pregovore.

“Samo Erdogan ima pristup i Putinu i Zelenskom. Mislim da je u stanju da nađe način da organizuje njihov susret. Nije važna zajednička fotografija već postizanje konkretnih rezultata. A prvi konkretni rezultat biće, naravno, prekid vatre. Nakon toga bi usledili diplomatski razgovori i postizanje kompromisa”, rekao je Erhan.

Erdogan je u nekoliko navrata istakao da je Ankara spremna da posreduje u rešavanju ukrajinske krize, te da neće odustati od napora koji bi mogli da dovedu do mira. To je poručio i Vladimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru 24. februara.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali ih je Kijev zakonski zabranio. Ukrajinski predsednik je ranije izjavio na sastanku G20 da “neće biti Minska 3”. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov istakao je pak da takve reči “apsolutno potvrđuju” stav Kijeva o nespremnosti da pregovara.

Danas objavljeno

Antiohijski patrijarh poslao poruku UPC i ruskom patrijarhu: Ko izdrži do kraja biće spasen!

Vanja A

Tragedija u Kačarevu: Dječak skočio kroz prozor osnovne škole

Vanja A

Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovnog profesora

Vanja A

Ostavite komentar