17. Februara 2023.

Analitičari: Evo zašto ne bi trebalo da kupujete “kineske” telefone

Kinesko tržište je najveće tržište pametnih telefona na svetu, a 70% uređaja koji se tamo prodaju su Android telefoni. Među najraširenijim kineskim brendovima, kojih ima i kod nas su Xiaomi, OnePlus, Oppo i Realme.

Tri profesora sa visokih škola u škotskom Edinburgu i irskom Dablinu su se upustila u istraživanje, koje iznedrilo zastrašujuće rezultate. Zastrašujuće je najviše za one kojima je jako stalo do sopstvene privatnosti.

Naime, isprobavši nekoliko telefona sa kineskog tržišta OnePlus 9R, Xiaomi Redmi Note 11 i OPPO Realme Q3 Pro, zaključili su da ti uređaji nose spyware, koji prati, beleži i šalje privatne podatke korisnika.

Čine to bez korisnikova znanja i bez opcije isključivanja pa čak i kad korisnik napusti kinesko tlo.

Analizom su utvrdili da ti telefoni za kinesko tržište dolaze sa tri do četiri puta više predinstaliranih aplikacija, nego ti isti telefoni za globalna tržišta.

Upravo u tim aplikacijama, krije se spyware, koji beleži gomilu podataka i deli ih dalje. Istraživanje je potvrdilo da beleže i dele korisnikov IMEI i MAC adresu, GPS koordinate, broj telefoma, uzorke korištenja aplikacija, podatke o performansama aplikacija, kontakte i podatke o pozivima i SMS porukama.

Ukratko, skoro pa sve, a onda to još šalju kineskim teleoperaterima, ponuđačima usluga pa i proizvođačima telefona. Sve na kraju verovatno završi i u rukama kineskih vlasti.

Čine to dok je SIM kartica u telefonu i bez nje, u Kini i van zemlje i naravno bez da korisnika pitaju za dozvolu.

Treba imati na umu da se sve ovo odnosi na telefone namenjene prodaji na kineskom tržištu. Kupci ovih kineskih brendova na međunarodnim tržištima mogu mirno da spavaju. Tako barem kaže ovo istraživanje.

Zato, koliko god primamljivo bilo kupiti cenom povoljniji telefon sa kineskog tržišta, ako vam je do privatnosti, nemojte to učiniti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare