22. Maja 2023.

Amputirane su mu obe noge a ipak je uspio da se popne na vrh Mont Everesta

“Stigao je na vrh Sagarmate u petak oko 15.00 po nepalskom vremenu. Nakon toga se spustio u bazni kamp i vratiće se u Katmandu u ponedeljak popodne“, rekao je za AFP Him Bista, koji je koristio nepalsko ime za Everest.

Magar (43) je izgubio obe noge iznad kolena nakon što je slučajno nagazio na improvizovanu eksplozivnu napravu dok je služio u Avganistanu kao pripadnik Gurka brigade 2010. godine. Do sada su se dve osobe sa amputiranim nogama ispod kolena popele na vrh Everesta. To su Novozelanđanin Mark Inglis 2006. i Kinez Sja Boju 2018. godine.

Magar ima proteze na obe noge i već se popeo na nekoliko vrhova, uključujući Toubkal u Maroku, Ben Nevis u Škotskoj i Mont Blank u Evropi.

Ali ovom bivšem kaplaru je nekoliko godina bilo zabranjeno da se penje na najvišu planinu na svetu zbog nepalskog zakona koji zabranjuje slepim osobama i osobama sa dvostrukom amputacijom da se penju na planine.

U međuvremenu, Vrhovni sud Nepala je poništio zakon.

Sve dok možete da prilagodite svoj život vremenu i situaciji, sve je moguće, nema granica, samo je nebo granica“, rekao je Magar za AFP u aprilu pre nego što je krenuo u bazni kamp Everest.

Osam od deset najviših vrhova na svetu nalazi se u Nepalu. Svakog proleća, kada otopli i opasni himalajski vetar više ne duva tako snažno, stotine alpinista iz celog sveta kreću ka njima.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare