23. Maja 2023.

Ameriku “drma” ogromna afera: Milioni su u pitanju i mnogo imena, samo jedno od njih je Hanter

Prethodno je došlo do smene celog tima koji je istraživao navodne poreske prevare, u koje je upleten Hanter Bajden, i srodna krivična dela.

Novi uzbunjivač je specijalni agent u međunarodnoj poreskoj i finansijskoj grupi američke Poreske uprave i radio je na slučaju Hantera Bajdena od kada je otvoren 2018. godine – sve dok nije isključen bez objašnjenja prošle nedelje, objavio je Njujork post.

Agent se pridružuje svom supervizoru, koji planira da svedoči iza zatvorenih vrata pred Odborom Kongresa u petak, u javnom evidentiranju zabrinutosti o tome kako je Ministarstvo pravde vodilo istragu.

Oba uzbunjivača su godinama interno izražavala zabrinutost zbog toga što je slučaj “gurnut pod tepih”, ali to nije naišlo na odgovarajuću rekaciju.

Hanter (53) navodno nije platio porez na milione dolara koje je dobio od stranih saradnika. Hanter je napisao u komunikaciji preuzetoj sa njegovog laptopa da je morao da podeli “polovinu svog prihoda sa ocem”.

Nadzornik Poreske uprave, koji je nadgledao istragu protiv Bajdenovog sina od januara 2020. godine, kao i njegovih 12 podređenih uklonjeni su iz tog slučaja – navodno na osnovu naredbe Ministarstva pravde.

Nadzornik je kontaktirao Kongres 19. aprila da bi upozorio na navodno lažno svedočenje američkog državnog tužioca Merika Garlanda pred Kongresom.

Ali u novim dokumentima poslatim Kongresu u ponedeljak, specijalni agent navodi da su istražitelji bili isključeni iz poziva tužilaca nakon spornog sastanka u oktobru, na kojem su se pojavile zabrinutosti Poreske uprave i Federalnog istražnog biroa (FBI) zbog neaktivnosti u slučaju, što je navodno naljutilo neimenovanog američkog tužioca.

Drugi uzbunjivač, koji je radio na istrazi od 2018. godine, napisao je u četvrtak u imejlu upućenom sedmoro visokih zvaničnika poreske uprave, uključujuci komesara Danijela Verfela, da veruje da je smenjen zato što je uradio “pravu stvar”, uključujuci podizanje internih alarma u vezi sa Ministarstvom pravde.

Džozef Bajden je kao američki potpredsednik bio uključen u mnoge međunarodne poslovne odnose svoga sina Hantera – sastajao se sa klijentima i saradnicima sina iz Kine, Meksika, Kazahstana, Rusije i Ukrajine, a Nadzorni odbor Predstavničkog doma ovog meseca naveo je devet članova Bajdenove porodice koji su navodno dobijali strani prihod.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare