Amerikanci šalju Ukrajincima još oružja, uključujući rakete dugog dometa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerikanci šalju Ukrajincima još oružja, uključujući rakete dugog dometa

Sjedinjene Države spremaju vojnu pomoć u vrednosti od više od dve milijarde dolara za Ukrajinu. Paket će prvi put uključivati rakete većeg dometa, kao i drugu municiju i oružje, rekla su Rojtersu dva američka zvaničnika obaveštena o ovom pitanju.

Očekuje se da će paket pomoći biti objavljen već ove nedelje, rekli su zvaničnici. Takođe se očekuje da će uključivati opremu za podršku sistemima protivvazdušne odbrane “patriot”, precizno navođenu municiju i protivtenkovsko oružje “džavelin”, dodali su zvaničnici.

Jedan od zvaničnika je rekao da će deo paketa u vrednosti od 1,7 milijardi dolara, doći iz fonda poznatog kao Inicijativa za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji omogućava administraciji predsednika Džozefa Bajdena da nabavi oružje iz industrije, a ne iz američkih zaliha oružja.

Sredstva USAI-a bi išla za kupovinu novog oružja, bombi malog prečnika (GLSDB) koje proizvodi “Boing” i koje imaju domet od 150 kilometara. Sjedinjene Države su odbile ukrajinske zahteve za raketu ATACMS, dometa 297 kilometara.

Veći domet GLSDB bombi mogao bi da omogući Ukrajini da pogodi ciljeve koji su bili van domašaja i da joj pomogne u kontranapadima, navodi Rojters. Ove bombe imaju GPS, upotrebljive su u svim vremenskim uslovima i mogu da se koriste protiv oklopnih vozila, tvrdi proizvođač. GLSBD je kombinacija GBU-39 bombe malog prečnika i raketnog motora M26.

GBU-39, koji funkcioniše kao bojeva glava GLSDB-a, ima mala, sklopiva krila koja mu omogućavaju da “klizi” više od 100 kilometara ako se ispusti iz aviona i pogodi mete prečnika jednog metra.

Sredstva USAI-a bi takođe bila iskorišćena za kupovinu više komponenti HAVK protivvazdušne odbrane, sistema protiv bespilotnih letelica, radara protiv artiljerije i vazdušnog nadzora, opreme za komunikaciju, PUMA dronova i rezervnih delova za glavne sisteme poput “patriot” i “bredli”, rekao je jedan od zvaničnika.

Pripremljena je i značajna količina medicinske opreme – dovoljna za opremanje tri terenske bolnice koju je donirao drugi saveznik, dodao je zvaničnik.

Sadržaj i veličina paketa pomoći mogu da se menjaju dok ih ga predsednik ne potpiše.

Pored sredstava USAI-ja, više od 400 miliona dolara pomoći će se očekivati iz fondova kojima upravlja predsednik koji može da uzme sredstva u hitnim slučajevima. Očekuje se da će ta pomoć uključivati vozila otporna na mine (MRAP), vođene raketne sisteme za više lansiranja (GMLRS) i municiju.

SAD su poslale bezbednosnu pomoć Ukrajini u vrednosti od oko 27,2 milijarde dolara od početka specijalne vojne operacije u februaru 2022.

Danas objavljeno

Srušio se sportski avion u Puli, dvoje poginulih

M.

U novoj koncepciji spoljne politike Amerika označena kao glavni inicijator antiruskog kursa u svijetu

M.

Planirana isključenja električne energije za 04.april 2023. godine

Vanja A

Ostavite komentar