25. Juna 2023.

Amerikanci sada mogu samostalno da toče gorivo

Situacija nije uvek bila takva i tokom prvih nekoliko decenija postojanja pumpe su zapravo nudile takozvanu kompletnu uslugu (full service).

To znači da ukoliko bi osoba došla na benzinsku pumpu, vozač ne bi izlazio iz automobila, a radnici bi sipali gorivo, proverili pritisak u gumama i nivo ulja u motoru, oprali prozore i još mnogo toga. Vremenom je takav trend nestao u 48 od 50 saveznih država, ali je još uvek na snazi u Oregonu i Nju Džerziju. To znači da u ove dve savezne države je još uvek protivzakonito samostalno sipati gorivo, već to mogu da urade samo zaposleni. Nju Džerzi ne želi da promeni zakon i navodi da su razlozi bezbednost i da se obezbede radna mesta, ali je Oregon spreman da konačno uđe u moderna vremena.

Naime, kolege sa sajta Oregon Live kažu da su političari spremni da predstave novi zakon koji bi eliminisao onaj iz 1951. godine, kada je ujedno doneto pravilo da je protivzakonito samostalno sipati gorivo. Doduše ne kompletno, pošto bi benzinske pumpe i dalje bile prinuđene da imaju dovoljno radnika za polovinu mesta za točenje goriva za sve one mušterije koje žele da nastave po starom.

Ali svako ko želi da to samostalno uradi, konačno će biti u stanju i da realizuje svoju želju. Ova odluka je stigla nakon dugogodišnjih molbi vlasnika benzinskih pumpi koji kažu da su u opasnosti da odu u stečaj ukoliko ne eliminišu dovoljan broj radnika.

Jedna od „javnih tajni“ je ona da benzinske pumpe zapravo ne „preživljavaju“ od točenja goriva već zapravo od prodaje hrane i pića. Većina takvih lokacija „preko bare“ su slična manjim prodavnicama u Evropi, pa je moguće kupiti gotova i zamrznuta jela, razna pića, pa čak i garderobu. Političari kažu da su slušali i odlučili da promenu zakon koji se i tako smatrao veoma zastarelim.

Naravno, svaka odluka će doneti i dosta kritika, a jedna od njih je ta da će mnogi radnici izgubiti poslove. Političari na to odgovaraju da Oregon trenutno ima veliku nestašicu radne snage i da osobama ne bi trebalo biti problem pronaći drugi posao.

Sledeći korak je da guverner Tina Kotek zvanično potpiše dokumentaciju i novi zakon bi odmah stupio na snagu.
Nju Džerzi je sledeći na delu…

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare