6. Jula 2023.

Amerikanci poslali ratnu mornaricu; Kad su ih videli, pobjegli su

Američka mornarica saopštila je da je intervenisala kako bi sprečila Iran da zauzme dva komercijalna tankera u Omanskom zalivu u sredu.

Iranski brod je u sredu prišao naftnom tankeru “TRF Moss” koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva, u međunarodnim vodama u Omanskom zalivu, saopšteno je iz američke mornarice.

“Iranski brod je napustio to područje kada je stigao razarač američke mornarice USS McFaul”, navodi se u saopštenju i dodaje da su raspoređeni resursi za nadzor, uključujući i patrolnu letelicu.

Oko tri sata kasnje, kako je saopšteno, mornarica je primila poziv u pomoć sa tankera “Richmond Voyager” pod zastavom Bahama, dok je brod bio više od 30 kilometara udaljen od obale Muskata u Omanu i prelazio međunarodne vode.

“Još jedan brod iranske mornarice približio se na 1,6 kilometara od tankera ‘Richmond Voyager’ i tražio mu da se zaustavi”, ističe se u saopštenju i navodi da je američki razarač “McFaul” promenio kurs i maksimalnom brzinom se zaputio ka trgovačkom brodu.

“Pre dolaska razarača, Iranci su ispalili više hitaca iz oružja. Nije bilo žrtava niti značajne štete na brodu. Međutim, nekoliko metaka pogodilo je trup broda, blizu mesta gde je smeštena posada. Iranski brod je otplovio nakon što je stigao “McFaul”, ističe se u saopštenju.

Američka naftna kompanije Ševron potvrdila je da upravlja brodom “Richmond Voyager”, da je posada dobro i da plovilo normalno funkcioniše.

Viceadmiral Bred Kuper, komandant centralne komande američkih pomorskih snaga, naveo je “izuzetan napor posade američkog razarača koja je odmah odgovorila i sprečila još jednu zaplenu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare