13. Aprila 2023.

Amerikanci misle da električni automobili ne pomažu klimi

Samo četiri odsto Amerikanaca poseduje električno vozilo, prema anketi Galupa, a 12 odsto njih ozbiljno razmišlja da ga kupi.

Njih 43 odsto moglo bi da razmisli o kupovini u budućnosti, a skoro isti procenat eliminiše tu mogućnost.

Čak 60 odsto ispitanih veruje da električna vozila veoma malo pomažu u borbi protiv klimatskih promena

Električna vozila su izmišljena u 19. veku, pre benzinaca, primećuje Galup, i postala su izuzetno popularna u protekloj deceniji zahvaljujući pre svega Teslinoj električnoj floti i prelasku tradicionalnih proizvođača automobila u svet električnih modela.

Iako su znatno skuplja od vozila na fosilna goriva, zagovornici tvrde da su bolji izbor, sa finansijske perspektive, zbog dugoročne uštede goriva i nižih troškova održavanja, ali i iz ekološke perspektive, jer ne emituju štetne gasova, navodi agencija.

Većina Amerikanaca ne prihvata taj argument, pokazalo je istraživanje, a 60 odsto ispitanika ocenilo je da električna vozila vrlo malo pomažu u borbi protiv klimatskih promena ili da uopšte ne pomažu u rešavanju problema.

Pogrešne prognoze

Istraživanje je pokazalo i da su vlasnici električnih automobila i oni koji ozbiljno razmišljaju o kupovini uglavnom stariji od 35 godina, fakultetski obrazovani, žive u zapadnom delu SAD, u domaćinstvu sa godišnjim prihodom većim od 100 hiljada dolara.

Među ispitanicima dominiraju mlađi ljudi koji bi mogli da ih kupe u budućnosti.

Prema planovima administracije predsednika Džoa Bajdena, električni automobili bi trebalo da čine polovinu prodaje do kraja decenije. Kalifornija je odredila da nijedno novo vozilo koje se prodaje od 2035. godine ne sme emitovati štetne gasove, a neki proizvođači izbacuju automobile na benzin iz asortimana.

U takvoj situaciji, teško je predvideti u kojoj meri će Amerikanci moći da biraju između benzinskih i električnih vozila, ali podatak o 41 odsto onih koji o tome ne žele ni da razmišljaju pokazuje da će Vašington, Kalifornija i auto-kompanije imati poteškoća u sprovođenju svojih planova, primećuje Galup.

Međutim, ankete pokazuju i da građani ponekad greše u svojim prognozama, ističe agencija i podseća da je svojevremeno četvrtina Amerikanaca bila uverena da nikada neće imati pametni telefon.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare