2. Septembra 2023.

Amerikanci gube strpljenje: Ukrajina im sve više liči na Vijetnam

Milijarde dolara američkih poreskih obveznika nisu uspele da dovedu Ukrajince do trijumfa, a Amerikanci nisu ljubitelji “produženih angažmana”

Nijedna zemlja nije potrošila toliko na odbranu Ukrajine kao SAD koje su Kijevu pružile više od 113 milijardi dolara vojne, ekonomske i finansijske pomoći, piše portal “1945” podsećajući da je Evropska unija koja je pod neposrednijom pretnjom od Rusije dala svega 35,9 milijardi. 

Američko davanje je, kako on dodaje, i najveći iznos pomoći jednoj zaraćenoj državi od kada je američki Kongres usvojio “lend-liz” zakon 1941. godine, pa zato poreski obveznici SAD očekuju da im se ulaganja isplate, iako je to pod velikim znakom pitanja zbog sporog toka ukrajinske kontraofanzive.

Zbog toga, kako primećuje “1945”, Amerikanci gube strpljenje i sve više ih Ukrajina poseća na Vijetnam.

“Pomoć Ukrajini koja malo toga može da postigne postaje sve nepopularnija među američkim narodom. Istorija pokazuje da Amerikanci ne podržavaju produžene angažmane. To je bilo tačno sa Vijetnamskim ratom. Javno mnjenje se okrenulo protiv tog sukoba u leto 1966. Isto se dogodilo i sa invazijom na Irak u leto 2004. godine”, podseća “1945”.

Iznos koji je do sad poslat Kijevu po svemu sudeći je nedovoljan, a Bajdenova administracija ne planira da traži dodatna sredstva do sledeće fiskalne godine.

“Bela kuća je prošle nedelje zatražila dodatnih 20 milijardi dolara”, kažu istraživači Centra za strateške i međunarodne studije CSIS Danijel F. Runde i Medelajn Meklin.

Majkl O'Henlon sa Instituta Brukings poručuje, međutim, da bi to moglo da se radi “zauvek”.

“Nije ekonomski neodrživo, ali je verovatno politički neodrživo”, dodaje on.

Jedna od najvećih zamerki Amerikanaca koji finansiraju ukrajinske ambicije, jeste to što, ni uprkos ovolikim iznosima, Ukrajina do sada nije bila u stanju da ostvari značajne dobitke svojom kontraofanzivom. 

“Ukrajinska strategija da sledi sovjetske obrasce razmišljanja koji nastoje da minimiziraju rivalstvo ravnomernom distribucijom resursa među vojnim komandama umesto gomilanjem snaga u potrazi za jednim ciljem izaziva zaprepašćenje”, objavio je “Njujork tajms” prošle nedelje, a podseća “1945”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare