12. Jula 2023.

Amerikanci bijesni zbog Zelenskog

Članovi američke delegacije na samitu NATO-a “bili su besni” zbog kritika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na račun Alijanse.

Ovo piše list “Vašington post”, pozivajući se na anonimnog zvaničnika upoznatog sa situacijom.

Naime, Zelenski je na Tviteru izrazio nezadovoljstvo jer NATO ne namerava da na samitu u Viljnusu donese konkretne odluke povodom vremenskog okvira kada će Kijev biti pozvan u Alijansu. On je napisao da “Ukrajina zaslužuje poštovanje”, a “neodlučnost partnera” je okarakterisao kao slabost.

Kako navode autori članka pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, članovi američke delegacije “bili su besni zbog tvita Zelenskog”, a izjave ukrajinskog lidera “razočarale su pristalice Ukrajine u Alijansi koji smatraju da su ostvarili pobedu za Kijev”.

Diplomate iz nekoliko zemalja NATO-a rekle su za “Vašington post” da je “situacija napeta”, te da je Zelenski “iskoristio tvit kao taktiku za pregovaranje”.

Prema izvorima lista iz Alijanse, predsednik Ukrajine pokušao je da izvrši “najveći mogući pritisak” na NATO.

Juče je u Viljnusu završen prvi radni dan samita NATO. Prema završnom saopštenju koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji. Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu “kada svi uslovi za to budu ispunjeni”, ali tek nakon završetka sukoba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare