12. Juna 2023.

Amerika tajno rasporedila oko 150 nuklearnih bojevih glava u pet evropskih zemalja

SAD su rasporedile oko 150 komada nuklearnog oružja u vazdušne baze u Evropi bez ikakvog zvaničnog saopštenja, izjavila je Ališa Sanders-Zakre, koordinatorka politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

Kako je navela, ova municija se nalazi u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Turskoj i Italiji.

“Prema nezavisnim ekspertima, oko 150 bojevih glava je raspoređeno u američkim vazdušnim bazama u ovim zemljama”, kazala je Sanders-Zakre na brifingu.

Ona je naglasila da je ICAN izuzetno zabrinut zbog raspoređivanja ove vrste oružja u bilo kojoj evropskoj zemlji i podsetila na kubansku raketnu krizu.

“Takve akcije su potencijalni okidač koji povećava rizik od nuklearnog rata. Evropske zemlje koje pozivaju ceo svet na transparentnost u vezi sa nuklearnim oružjem su otvoreno licemerne”, poručila je ona.

Prema njenima rečima, veoma je važno da se pogledaju svi “instrumenti koje imaju kako bi se poboljšala ova transparentnost i da se postave pitanja: šta su ove bombe i gde se nalaze?”.

Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja (ICAN) je međunarodna organizacija osnovana 2007. godine, čija je svrha promovisanje usvajanja i implementacije Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Kako je Putin naveo, razlog za takav korak bila je izjava Velike Britanije o snabdevanju Ukrajine municijom sa osiromašenim uranijumom. 

On je napomenuo da se time ne krše međunarodne obaveze, budući da Rusija ne prenosi svoj arsenal na susednu republiku, već “radi ono što su SAD radile decenijama”.

Foto:US Air Force / flickr

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare