Amerika "pritiska" Aljbina: Prijeti mu šest kazni? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Amerika “pritiska” Aljbina: Prijeti mu šest kazni?

Zapad, predvođen SAD, spremio je listu od šest “štapova” koje bi mogao da izvuče ako Aljbin Kurti nastavi da opstruira formiranje Zajednice srpskih opština.

Kaznene mere sa kojima bi kosovske vlasti uskoro mogle da se suoče su sledeće:

Držanje u fioci aplikacije Prištine za članstvo u EU do daljeg.

Kurtiju je takođe neformalnim diplomatskim kanalima poslata poruka da bi mogao i u potpunosti da izgubi podršku koju je prethodnih godina dobijao, odnosno da bi mogao biti doveden u pitanje i njegov opstanak na vlasti.

Prema pisanju “Novosti” prva ozbiljnija opomena već je stigla juče. Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope nije se našao na dnevnom redu Komiteta ministara ove organizacije, koji zaseda svake srede.

Da se o aplikaciji Prištine ne raspravlja u SE prethodno je zatražio Vašington, koji je poslao notu većini evropskih država da ne stavljaju zahtev Prištine na dnevni red dok Kurti ne formira ZSO, što je obaveza iz Briselskog sporazuma potpisanog pre 10 godina.

Kako prenose mediji, zemlje Kvinte, SAD, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija, stava su da Priština najpre mora da pokaže konstruktivan pristup u dijalogu sa Beogradom. Do tada neće podržati da se zahtev Kosova stavi na dnevni red Komiteta ministara SE, koji zaseda svake srede.

Danas objavljeno

Dan sećanja na žrtve bombardovanja – Vučić: Srpski duh ste lomili, ali ga nikada nećete slomiti

M.

Začule se sirene i u Banjaluci: 24 godine od NATO agresije

M.

Patrijarh: Čitavom svijetu potreban je mir, ne prihvatajmo ultimatume koji znače odricanje od sebe

M.

Ostavite komentar