7. Augusta 2023.

Amerika mijenja politku, Srbiju moraju da dobiju?

Profesorka na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp istakla da aktuelna vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova, prenosi Teve1.

Tromp kaže da će vlasti u Beogradu nastaviti da pregovaraju sa Kosovom, ali da nikada neće priznati njegovu nezavisnost.

“Nema sumnje da je proces dijaloga u Briselu počeo sa idejom da Srbija na kraju prizna nezavisnost Kosova, ali kao što vidimo, prošlo je više od decenije od početka pregovora i čini se da nismo ni blizu toga. Sadašnji režim u Srbiji nikada neće učiniti tako nešto”, rekla je Tromp.

Dodala je da se zapadne zemlje trenutno bave pitanjem geostrateške orijentacije Srbije, zbog čega, prema njenim rečima, dolazi do ozbiljnih promena u politici Sjedinjenih Američkih Država.

“Iznenađena sam načinom na koji se sada ponašaju Sjedinjene Američke Države. Kosovo je imalo izuzetnu podršku SAD i obezbedilo važno međunarodno priznanje. Sada vidimo velike geopolitičke promene i imamo drugačiju ulogu SAD u odnosu na pre 10 godina. Među zapadnim zemljama postoji hitnost da, ako ne uspeju da imaju Srbiju blizu sebe, onda da je barem ne prepuste Rusiji”, ocenjuje, između ostalog, Tromp.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare