6. Decembra 2023.

Amerika će biti odgovorna ako izgube

“SAD će biti odgovorne za poraz Ukrajine ako Kongres ne odobri nov zahtev Bajdenove administracije za višemilionsko finansiranje ratom razorene zemlje.”

To je izjavila sekretarka finansija Dženet Jelen, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao obraćanje američkom Kongresu.

Ona je u utorak novinarima u Meksiko Sitiju ocenila da je finansiranje, naročito opšteg državnog budžeta Ukrajine, “potpuno neophodno”, i da predstavlja preduslov da podrška Međunarodnog monetarnog fonda nastavi da stiže Ukrajini.

Jelen je rekla da je finansiranje Ukrajine od suštinskog značaja za sve američke saveznike u Evropi, koji su pružali pomoć toj zemlji da pobedi u svojoj borbi protiv ruske invazije.

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je ranije da je odlaganje pomoći Sjedinjenih američkih država stvorilo “veliki rizik” da če Ukrajina izgubiti taj skoro dvogodišnji rat.

Lider Ukrajine kasnije je otkazao planove da se obrati Kongresu sa zahtevom za direktnu američku pomoć, dok su kongresmeni raspravljali oko republikanskog zahteva da se ta pomoć poveže sa izmenom američke imigracione i granične politike.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare