24. Maja 2023.

Američki senatori poslije Prištine i Podgorice stižu u Beograd

Već sjutra svi nosioci izbornih lista će dobiti poziv za sastanak u ponedjeljak kada bi trebalo da se pošalju poruku građanima i partnerima da je Crna Gora zrelo društvo, da ima demokratske izbore i gdje će izborna volja građana biti ispoštovana. saopštio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon sastanka sa američkim senatorima Krisom Marfijrm i Gerijem Pitersom.„Taj politički dijalog ću početi u ponedjeljak i nastavićemo ga nakon izbora“, kazao je Milatović.

Strateško partnerstvo SAD i Crne Gore

On je nakon sastanka sa senatorima u Vili Gorica, novinarima kazao da Sjedinjene Američke Države pokazuju snažno partnerstvo sa Crnom Gorom koje treba dodatno produbiti.„Iskazao sam zahvalnost Crne Gore za pomoć koju dobijamo u vladavini prava. Postoji dodatni prostor za produbljivanje odnosa u ekonomiji. Zajednički smo diskutovali o trenutnoj situaciji u Evropi i izazovima sa kojima se Evropa nalazi“, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.Strateško partnerstvo koji postoji i koje je važno u ovim trenucima političkih promjena u Crnoj Gori.„Složili smo se da je na tom putu proces EU integracija važan. Crna Gora ima prostor za ubrzanje procesa kako bi se poslao signal ostalim zamljama Zapadnog Balkana da treba da bude taj proces okončan u narednim godinama za Crnu Goru“, kazao je on.Senator Kris Marfi istakao je da su SAD prijatelj Crne Gore.„Svaki član Senata je uzbuđen prilikom da vas vidi na ovoj funkciji i čuje vašu viziju jačanja demokratije, vladavine prava“, kazao je on.Poručio je da niko nema pravo veta ko želi da se priključi NATO savezu.„Jednak entuzijazam kada je u pitanju vizija u pristupanju EU. Tako će i EU biti osnažena kada se priključi Crna Gora, kao što je bio osnažen i NATO”, kazao je Marfin.Poručio je da žele da pospješe američke investicije u Crnoj Gori.„Crna Gora je uspješna priča, multietnička zajednica koja pokazuje posvećenost demokratiji i vladavini prava. Nema sumnje da treba još raditi na borbi protiv kriminala. Tu smo da podržimo Crnu Goru i da pronađemo načine kako možemo zajednički raditi“, kazao je on.Kazao je da postoji entuzijazam za produbljivanje saradnje.„Da se podrži vaš put ka EU. Da i oni urade sve što mogu da vas zadrže na tom putu ka članstvu. Da se osnaži put za poboljšanje investicija u Crnoj Gori, i crnogorskih u Americi“, rekao je Marfi.Komentarišući izvještaj Fridom hausa u kom se konstatuje nazadovanje Crne Gore Piters je rekao da je ohrabren onim što je čuo od novog predsjednika, a to je da se poštuju prava i slobode.„Njegov fokus je na borbi protiv kriminala i korupcije. Bitna je sloboda medija kako bi se kontrolisala vlast u jednoj državi. Nakon izbora sa novom Vladom i predsjednikom ćemo da se borimo da imamo slobodne medije, vladavinu prava. Treba da se fokusiramo na budućnost“, rekao je Piters.

Abazović: Crna Gora prva naredna članica EU

Crna Gora je pouzdana članica NATO-a i prva naredna članica Evropske unije, zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa delegacijom američkih senatora koji borave u posjeti Crnoj Gori Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom.Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Abazović se osvrnuo na rekordne rezultate u ekonomiji, sa posebnim naglaskom na aktivnosti Vlade Crne Gore na planu suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije.„Iza svakog nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija. Zato smo pokazali odlučnost i volju da se suprostavimo korupciji na svim nivoima. U toj borbi nema povlašćenih“, kazao je premijer.Na sastanku je ocijenjeno da su odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država na viskom nivou, čemu značajno doprinosi članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i brojne zajedničke aktivosti na planu očuvanja stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.„Crna Gora je pouzdana članica NATO-a i kao takva zasigurno i prva naredna članica Evropske unije“, saglasni su sagovornici.Senatori, koji su deo kongresne delegacije čija turneja po Balkanu je u toku, prethodno su se u Prištini sastali sa predsjednicom i premijerm privremenih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare