18. Aprila 2023.

“Američki diplomatski konvoj našao se pod vatrom”

On je naveo da prvi izveštaji sugerišu da su za to odgovorene trupe povezane sa paravojnim Snagama za brzu podršku (RSF).

U Sudanu besne oružani sukobi između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu al-Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je i zamenik šefa Saveta.

Američki državni sekretar je saopštio da je o incidentu, koji se dogodio u ponedeljak, telefonom razgovarao odvojeno sa Burhanom i Dagalom i poručio da je bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti američkih diplomata neprihvatljivo, prenosi Rojters.

Blinken, koji prisustvuje sastanku Grupe sedam u Japanu, naglasio je hitnost postizanja primirja, saopštio je Stejt department.

Najviše diplomate iz celog sveta nastoje da posreduju u postizanju primirja u Sudanu, a Savet bezbednosti trebalo bi da raspravlja o krizi, nakon što je prema UN, namanje 185 ljudi ubijeno, a 1.800 je ranjeno od početka sukoba u subotu.

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare