25. Juna 2023.

Američke službe u srijedu znale da će Wagnerovci krenuti u oružanu pobunu

Američke obavještajne agencije uočile su prije nekoliko dana znakove da se vođa plaćenika Jevgenij Prigožin sprema pobuniti protiv ruskog establišmenta, objavili su američki mediji u subotu.

Funkcionerii obavještajnih službi održali su brifinge u Bijeloj kući, Pentagonu i na Capitol Hillu o potencijalnim nemirima u nuklearno naoružanoj Rusiji, cijeli dan prije nego što je pobuna izbila u subotu, prenijeli su Washington Post i New York Times.

Špijunske agencije su sredinom juna prvi put počele pratiti indikacije da Prigožin i njegove snage plaćenika namjeravaju krenuti protiv ruskog vojnog rukovostva.

New York Times je napisao da su informacije do sredine ove sedmice bile čvrste i alarmantne, što je dovelo do velikog broja sastanaka u SAD-u.

Dok su američki obavještajni funkcioneri otkrivali informacije da Prigožin priprema vojnu akciju, postajali su zabrinuti zbog haosa u zemlji sa moćnim nuklearnim arsenalom.

Američke obavještajne agencije vjeruju da je sam Vladimir Putin bio obaviješten da Prigožin, nekada bliski saveznik, planira pobunu najmanje dan prije nego što se i dogodila.

Foto: EPA-EFE
Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare