17. Marta 2023.

Američke banke pozajmile oko 165 milijardi dolara od Federalnih rezervi

Indeks SiP 500 pao je oko 10 odsto, nakon jučerašnjeg porasta od 1,8 odsto, pošto su velike banke spasile Prvu Republičku banku od kolapsa, navodi Blumberg u sedmičnom pregledu stanja u finansijskom i bankarskom sektoru.

Navodi se da je korporacija FedEks porasla za oko osam odsto, pošto su se povećali izgledi za profit te kurirske službe.

Banke poput JP Morgan i Sitigrup udružile su sredstva kako bi spasile od bankrota Prvu republičku banku, i dok je, kako se navodi, pokušaj spasavanja isprva povećao raspoloženje učesnika na berzi, milijarder investitor Bil Ekmen bio je među onima koji su pirali da li je to dovoljno da se kriza zaustavi.

U međuvremenu, američke banke su ukupno pozajmile oko 165 milijardi dolara od dve rezervne jedinice Federalnih rezervi, što predsavlja eskalaciju finansijskih turbulencija uzrokovanih propašću banke Silicijumske doline.

„Ne očekujemo potpunu finansijsku krizu, ali ne smemo ignorisati osnovnu dinamiku. Finansijski uslovi najverovatnije će se zaoštriti i povećati rizik od recesije. Zbog toga se zalažemo za odbrambeno pozicioniranje u pogledu rizične imovine i taktički oprezan stav prema bankarskom sektoru“, rekao je glavni ekonomista banke Safra Sarasin AG, Karsten Junius.

Blumberg navodi da na Volstritu i dalje vladaju podeljena mišljenja u kom pravcu bi centralna banka treablo da se kreće, pa tako glavni investicioni strateg u iKapitalu, Anastasija Amoroso navodi a poverenje izazvano povećanje Federalnih rezervi za 25 baznih poena „tako daleko“ neće ići.

„Moraju zastati. Najveći signal poverenja bio bi da kažemo da smo svi usklađeni povodom ovog pitanja. Želimo da odvojimo vreme da se uverimo da imamo pravi pristup pre nego što nastavimo ciklus povećanja stopa. Za mene bi to bio najbolji pristup“, rekla je ona.

Prema rečima stratega u JP Morgan investicionom fondu Džeka Menlija, neka vrsta popuštanja Federalnih rezervi može se očekivati naredne nedelje, što bi tržištima moglo da donese malo olakšanje.

„Finansijska stabilnost je važnija od inflacije. A Federalnim rezervama će biti strašno teško da prenesu monetarnu politiku kroz bankarski sistem koji je pokvaren“, rekao ne Menli.

(Tanjug)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare