18. Jula 2023.

Američka vojska godinama slala povjerljive informacije na pogrešnu adresu

Umesto upisivanja domena .mil koji se koristi za sve adrese e-pošte američke vojske, neki su greškom upisivali .ml, što je domen za afričku državu Mali

Milioni mejlova američke vojske su poslati afričkoj državi Mali zbog manje greške u kucanju, prenosi Bi-Bi-Si.

Umesto upisivanja domena .mil koji se koristi za sve adrese e-pošte američke vojske, neki su greškom upisivali .ml, što je domen za afričku državu Mali. Rezultat takve greške bio je stalni protok osetljivih informacija koje se šalju u Mali.

Nijedan od pogrešno poslatih mejlova nije označen kao poverljiv, ali oni uključuju medicinske podatke, mape američkih vojnih objekata, finansijske evidencije i plansku dokumentaciju za službena putovanja, kao i neke diplomatske poruke.

Prema “Fajnenšel tajmsu”, koji je prvi objavio priču, još pre desetak godina holandski stručnjak za internet Johan Zurbijer prvi je upozorio na taj problem.

Zurbijer je 2013. sklopio desetogodišnji ugovor za upravljanje državnim domenom Malija, a koji uskoro ističe, dok je poslednjih meseci navodno prikupio hiljade pogrešno usmerenih mejlova. Sada je o tome obavestio američke zvaničnike.

“Rizik je stvaran i mogli bi da ga iskoriste protivnici SAD”, napisao je Zurbijer u pismu.

Vojna vlada Malija trebalo je da preuzme kontrolu nad domenom 17. jula, a Pentagon je, po navodima Bi-Bi-Sija, saopštio da je preduzeo korake za rešavanje ovog problema.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare