AMD Ryzen 9 7900 - Zen 4 na 65 W dijeti - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

AMD Ryzen 9 7900 – Zen 4 na 65 W dijeti

Dokaz da ne mora to uvek tako da bude je nova linija AMD Zen 4 modela sa potrošnjom od 65 W i korišćenjem box kulera. Najbolje od svega je što oni nisu zaključani na navedeni limit potrošnje, već ga možete uz pomoć PBO funkcije overklokovati do nivoa klasičnog Ryzen 9 7900X i još je pri tome osetno jeftiniji…

AMD Ryzen 9 7900 je najjači predstavnik poslednje linije AMD desktop PC procesora na bazi Zen 4 arhitekture. U pitanju su energetski efikasne i štedljive verzije dobro poznatih, prvobitnih modela sa sufiksom “X” u oznaci. Za razliku Ryzen 9 7900X čija je prosečna potrošnja podešena na 170 W, Ryzen 9 7900 troši tek 65 W.

O čemu se ovde radi? Manje upućeni korisnici mogu biti zbunjeni, postojanjem praktično istih procesora kojima fali ili imaju to famozno “X” u oznaci. Još veću zabunu unosi uvid u detaljnije specifikacije. U pogledu hardverskih mogućnosti ovi procesori su identični. Tu su 12 jezgara i mogućnost izvršavanja 24 “treda ”, ista količina keš memorije, identična tehnologija tranzistora u 5-nm, integrisani priručni Radeon RDNA 2. Bitan detalj je da su obe verzije procesora otključane za overkloking.

Razlika je što štedljiviji Ryzen 9 7900 dakle onaj bez “X” u oznaci troši manje struje. Shodno tome ima nešto nižu radnu frekvenciju. Interval radne frekvencije se kreće u intervalu od 3.7-5.4 GHz. Dakle, maksimalni boost korak je 200 MHz manji. Na papiru razlika u baznoj frekvenciji je velika – 1 GHz, ali to je zaista relativna stvar jer kada aplikaciji ili igri trebaju performanse, procesor ubrzava na isti način podižući maksimalnu radnu frekvenciju angažovanih jezgara kao i 7900X procesor.

Izvor: Benchmark

Danas objavljeno

WhatsApp radi na funkciji editovanja poruka

Zeljka

Stiže novi način punjenja telefona, evo kojom brzinom dobijamo punu bateriju

Zeljka

Konačno je stigao: Pogledajte gejmplej za novu Legend of Zelda igru

Zeljka

Ostavite komentar