11. Oktobra 2023.

Ambasadorka Njemačke: Odnosi Beograda i Berlina dobri, iz naše perspektive

Konrad traži brz povratak dijalogu, stvaranje Zajednice srpskih opština i održavanje lokalnih izbora u opštinama sa većinski srpskim življem, sa druge strane, kako kaže, države članice EU spremne su da podrže Srbiju na evropskom putu

Trenutna situacija za ljude na severu KiM je neodrživa, kao i za ljude u Srbiji i na “Kosovu” uopšte, kaže u intervjuu za Centralne vesti “Blic televizije” ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Povodom činjenice da je po planu Francuske i Nemačke godina 2030. zacrtana kao godina proširenja Evropske unije i odgovarajući na pitanje šta to znači za Srbiju, Konrad navodi da je “mapa puta prilično jasna – postoje klasteri i poglavlja”.

“Važno je da se ne donose samo propisi nego i da se sprovode u delo. Tu govorim o evropskim standardima i zakonima. Znamo da je proces izazovan, ali države članice su spremne da podrže Srbiju na tom putu”, navodi ona.

Osvrćući se na tvrdnje da su odnosi Beograda i Berlina zahladneli, Konrad dodaje da su iz Nemačke perspektive odnosi dobri. 

“Uprkos ponekad različitim mišljenjima o pojedinačnim pitanjima, saradnja se i dalje nastavlja. Vodimo dijalog po najrazličitijim pitanjima. On nije samo usmeren na pitanja poput nemačkih investicija, nego uključuje i pitanja kulture – narednih dana održaće se tradicionalni Gete Fest”, navodi.

Na pitanje “Blic televizije” koliko je izvodljiva primena Ohridskog sporazuma s obzirom na to da ZSO nije ni na vidiku, Konrad odgovara da “trenutna situacija nije održiva za ljude na severu Kosova, kao ni za ljude u Srbiji i na Kosovu uopšte”.

“U ovom trenutku je najvažnija deeskalacija na obe strane, odustajanje od provokacija sa obe strane i rasvetljavanje dešavanja u Banjskoj. To je važno pitanje za bezbednost ljudi. Moraju se što pre preduzeti odlučni koraci da bi se preko dijaloga rešila sva vitalna pitanja ljudi što uključuje i stvaranje Zajednica opština sa srpskom većinom. Mora što pre da dođe do novih izbora i do povratka kosovskih Srba u zajedničke institucije”, smatra ambasadorka Nemačke u Srbiji.

Konrad je prokomentarisala i na koji će način situacija na Bliskom Istoku uticati na Evropu, podsećajući da EU revidira podršku datu Palestini.

“Nemačka je odmah, kao i EU, izrazila svoju solidarnost sa Izraelom. Evropska unija je osudila svojevoljne napade Hamasa na civilna lica i druge mete u Izraelu. Počeli smo da razgovaramo o podršci koju je EU do sada dala Palestini, ne Hamasu. Tu su pitanja humanitarne pomoći i razvojne saradnje. Veoma je važno što pre vratiti se miru, da Hamas što pre obustavi borbe, da se omogući svim kidnapovanim licima da se vrate u svoje zemlje”, rekla je Konrad.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare