7. Decembra 2023.

Ambasadori ljuti na Putina: U Moskvi sa nama na distanci, a na Bliskom istoku u zagrljaju

Samo dva dana pre turneje na Bliskom istoku, lider Rusije se nije rukovao niti razgovarao sa diplomatama zapadnih zemalja na ceremoniji u Kremlju i pozvao se na “sanitarne mere predostrožnosti”

Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom jučerašnje posete Bliskom istoku srdačno dočekan, rukovao se sa liderima i delegacijama u čijem društvu mu je, kako se čini, bilo veoma prijatno. Međutim, samo dva dana ranije on nije bio tako srdačan prema novim ambasadorima evropskih zemalja na akreditaciji u Kremlju.

Držao se prilično sa distance, nije se rukovao s njima niti razgovarao zbog, kako je rekao, sanitarnih mera predostrožnosti, primetio je britanski list “Dejli mejl”.

Kako pišu britanski novinari, čiji je ambasador bio na akreditaciji, nakon što je Putin pokazao da može i voli da se rukuje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, njegovo odbijanje i pridržavanje mera deluje kao uvreda.

“Ruski lider se pozvao na bezbednost i opasnost od širenja korona virusa i tako odbio da priđe zapadnim diplomatama bliže od dvadesetak metara, a sutradan se bez straha rukovao sa bliskoistočnim partnerima. Tamo nije primenio sanitarne mere”, piše britanski list.

Zvanična poseta ruskog lidera vodećim arapskim državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, kao i današnja poseta predsednika Irana Ebrahima Raisija Moskvi, dokazuje da Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju ni skoro dve godine od početka Specijalne vojne operacije.

Putina je u UAE čekao spektakularan doček – nebom su leteli američki F-16 i obojili nebo u boje ruske zastave, a ruskog lidera je dočekao prestolonaslednik Abu Dabija lično uz špalir počasne garde. 

Želja da se pokažu topli odnosi sa Ruskom Federacijom je utoliko veća ako se uporedi sa nedavnom posetom nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera Kataru. Ne samo da je bio prinuđen da čeka pola sata na izlazu iz aviona jer nije stigla delegacija koja je trebalo da ga pozdravi, već ga je dočekao samo lokalni zvaničnik.

I u Saudijskoj Arabiji su Putinu poručili da je rado viđen gost. Saudijska Arabija je godinama bila glavni američki saveznik na Bliskom istoku. Međutim administracija Bajdena je učinila sve da upropasti dobre odnose što su odmah iskoristile Rusija i Kina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare