16. Augusta 2023.

Ambasada Rusije u BiH: Šmit se ne može smatrati visokim predstavnikom, odluke su nelegitimne

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika i VD direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita

Bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN, nemački državljanin Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, stoga su i njegove takozvane odluke nelegitimne, još jednom su naglasili iz ambasade Ruske Federacije u BiH.

“S tim u vezi, smatramo parodijom na vladavinu prava i grubom provokacijom kada spoljne sile zloupotrebljavaju sistem za sprovođenje zakona BiH radi pokretanja krivičnih postupaka protiv demokratski izabranih i legitimnih zastupnika Republike Srpske zbog toga što ne priznaju legitimitet stranog samozvanca, istinski brane primat međunarodnog prava i ponašaju se u skladu sa odredbama Ustava Republike Srpske”, ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11. avgusta, optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Blagojević: Šmitova pravila gaze međunarodno pravo

Do 1. jula ove godine nikada se ni u jednoj državi članici UN nije dogodilo da pojedinac, uz to još i stranac, proglasi da je krivično delo ako se ne poštuje i ne sprovodi njegova volja, napisao je savetnik za ustavno-pravna pitanja srpskog člana Predsedništva BiH Milan Blagojević u autorskom tekstu za “Politiku”.

“Najava da će Tužilaštvo BiH uskoro podići optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kojom će ga optužiti za krivično djelo koje je nametnuo Kristijan Šmit 1. jula ove godine, pokreće pravno pitanje kakvo nije zabeleženo u istoriji Ujedinjenih nacija, od stvaranja te najviše međunarodne organizacije država pa sve do danas. I zato se to pitanje s pravom može nazvati pitanjem svih pitanja”, napisao je Blagojevi.

Objašnjavajući zašto ovakva odluka i okretanje glave od samovolje “neizabranog stranca”, kako u RS nazivaju Šmita, jer je UN nije verifikovao, nije dobra on je ukazao i na opravdani strah od toga šta je sledeće.

“Takav čin u državi članici UN je nedopustiv, jer se njime na najgrublji način gazi jedno od vrhovnih načela na kojem počiva poredak međunarodnog prava. To načelo je imperativna norma međunarodnog prava i propisano je Poveljom UN. U članu 2. tačka 1. Povelje propisano je da će UN i svi njeni članovi, to jest sve države članice UN, postupati prema načelu suverene jednakosti svih država članica UN”, rekao je, dodajući:

“Stoga se sada može očekivati da Šmit posle ovoga nametne svoje zakone i o bilo kojim drugim pitanjima, nakon čega bi za njihovo neizvršavanje ljudi bili osuđivani i upućivani u zatvor, baš kao što se sada sve to najavljuje u odnosu na gospodina Dodika, a već sutra to može biti i bilo koji drugi čovek.”

Blagojević je naglasio da Savet bezbednosti nema pravo da sebe nametne kao zakonodavca u državi niti ima pravo da nekog trećeg ovlasti da svoju volju nameće državi kao zakon.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare