Ambasada Rusije: Prije "raskrinkavanja" provjeriti podatke i ne širiti laži - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ambasada Rusije: Prije “raskrinkavanja” provjeriti podatke i ne širiti laži

Ambasada Ruske Federacije u BiH sugerisala je pojedinim medijima u BiH koji šire lažne informacije da provjere pouzdane podatke, kako ne bi protivriječili Vašingtonu koji izdvaja milione dolara za antirusku propagandu.

Obratili smo pažnju na publikacije u medijima o aktivnostima sajta raskrinkavanje.ba, koji se već nekoliko godina bavi “analizom” svjetskih vijesti, između ostalog, ruskih. Nazivajući to “provjerom činjenica”, autori portala šire lažne informacije i dovode u pitanje pouzdane podatke – navodi se u komentaru.

Јedna od tema koju je ovaj izvor spinovao u pokušaju da privuče više čitalaca, dodaju iz Ambasade, bila je o američkim vojno-biološkim programima koji su se sprovodili u laboratorijama na teritoriji Ukrajine.

Autori takvih “istraživanja”, ističe se u komentaru, usudili su se da pretpostave da je razvoj i modifikacija virusnih patogena, uključujući kovid 19, na ukrajinskim poligonima “teorija zavjere”.

O neosnovanosti takve pretpostavke svjedoče zvanične izjave Vašingtona – koordinator Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD DŽon Kirbi potvrdio je da su američki i ukrajinski vojni biolozi radili na “naučnim” projektima u Ukrajini, koji su bili naglo obustavljeni čim je započela specijalna vojna operacije za zaštitu Donbasa, očigledno kako bi se izbjeglo njihovo otkrivanje, navodi se.

Osim toga, dodaje se u komentaru, tokom specijalne vojne operacije dobijeni su brojni dokumenti koji potvrđuju prirodu istraživanja koja su se sprovodila u ukrajinskim biolaboratorijima.

– S tim u vezi, željeli bismo dati jedan prijateljski savjet novinarima ovog portala – ako ste već preuzeli odgovornost da se pozabavite “raskrinkavanjem”, onda se potrudite barem provjeriti sa priručnicima iz Vašingtona kako im ne biste protivrečili. I još nešto – bilo bi lijepo pogledati vaš medijski izvještaj o tome koliko ste novca dobili od tih 80 miliona dolara koje su SAD izdvojile za antirusku propagandu. I već na osnovu odgovora na ovo pitanje biće moguće izvući zaključak o tome koliko je vaš resurs pouzdan – konstatuje se u komentaru ruske Ambasade.

RTRS.

Danas objavljeno

Medvedev: Pokušaj Kijeva da povrati Krim biće razlog da RUS upotrebi svako oružje

M.

Srbija obilježava 24 godine od početka NATO agresije

M.

Na protestima u Francuskoj 457 privedenih, povrijeđen 441 policajac

M.

Ostavite komentar