13. Februara 2023.

Alternativa baterijskom električnom pogonu? Krenuo je prvi kamion na – amonijak

Amogy je američka kompanija sa sedištem u Bruklinu, specijalizovana za nove održive tehnologije, koja je već uspešno testirala upotrebu amonijaka (NH3) u dva sistema.

Tačnije, mali dron od 5 kW, a kasnije i poljoprivredni traktor John Deere sa mehanikom od 100 kW. Pogonski sistem, koji je trenutno u razvoju, omogućava razlaganje amonijaka na vodonik i njegovu naknadnu upotrebu za proizvodnju električne energije u gorivnoj ćeliji.

Amogy sada razvija kamion sa ovom tehnologijom, koji će novom vozilu dati pet puta veći domet od, na primer, baterijskog električnog kamiona – Tesla Semi.

Kamion Amogy može proizvesti do 900 kWh nakon punjenja tri rezervoara amonijaka, pri čemu proces punjenja ne traje duže od osam minuta. Ovo drastično smanjuje vreme punjenja od nekoliko sati koje je potrebno električnim transportnim vozilima da povrate svoju maksimalnu autonomiju.

Foto: Amogy promo

Amonijak (jedinjenje azota i vodonika) ima gustinu energije tri puta veću od vodonika, što čini skladištenje i transport znatno isplativijim. Amonijak je dostupan širom sveta i predstavlja rešenje koje se može proširiti i na druge transportne sektore pored drumskog saobraćaja.

Amogy i njegovi partneri, nemački proizvođač motora Man Energy Solutions i finska tehnološka kompanija Wartsila, testirali su kamion sa gorivnim ćelijama na amonijak u laboratorijama Univerziteta Stoni Bruk u Njujorku.

Sada je sve spremno za završne testove na putu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare