14. Aprila 2023.

Alfa Romeo sa dva posebna modela slavi 100. rođendan svoje čuvene “djeteline“

Čuvena djetelina s četiri lista na Alfinom trkaćem automobilu prvi put se pojavila 1923. godine na trci Targa Florio, što je više nego dovoljan razlog da u Milanu pripreme dva posebna brojčano ograničena modela s kojima proslavljaju stogodišnjicu prepoznatljivog simbola koji se od tada do danas veže uz Alfine trkaće aktivnosti i sportske modele.

S posebnim izdanjem najsnažnijih verzija (Quadrifoglio) modela Giulia i Stelvio koje će Alfa Romeo napraviti u samo (po) 100 primjeraka, stogodišnjica čuvene djeteline s četiri lista također je iskorištena i kao prilika da se zanosna Giulia i Stelvio pred publikom premijerno pokažu u svom redizajniranom izdanju s kojim, pored ostalog, stižu kućišta prednjih svjetala po uzoru na kućišta modela Tonale.

Uz zelenu djetelinu s četiri lista na prednjim blatobranima, koja je u ovom slučaju postavljena na podlozi u boji zlata, Alfa će posebna izdanja Giulije i Stelvia nuditi samo u zelenoj boji karoserije. Giulia “čuči“ na 19-inčnim, a Stelvio na 21-inčnim crnim aluminijskim felgama prepoznatljivog dizajna iza kojih se mogu vidjeti kočne čeljusti (opet) u boji zlata.

Prve isporuke planirane su u trećem kvartalu, a Alfin najsnažniji (kolekcionarski) dvojac pokreće poznati 2,9-litarski biturbo V6 motor s polica Ferrarija koji razvija 510 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta. Uz adekvatnu grmljavinu, Giulia iz mjesta do “stotke“ stiže za 3,9 sekundi i razvija 307 km/h. SUV Stelvio uz koji stiže i pogon preko obje osovine od 0 do 100 km/h stiže za 3,8 sekundi, a potisak prestaje kada se na displeju brzinomjera pokaže broj 283.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare