18. Aprila 2023.

Alarmantno: Smršati po svaku cijenu, na štetu ljudi oboljelih od dijabetesa

Voditelj Džimi Kimel je svečanu ceremoniju dodela Oskara u Los Anđelesu započeo insajderskom šalom. Kada se osvrnuo oko sebe, upitao je: “Da li je Ozempik dobar i za mene?” Aludirao je na trend upotrebe tog leka, kojeg smatraju čudotvornim za skidanje kilograma, ne samo u Holivudu.

Za haštag Ozempik samo na TikTok-u postoji više od tri miliona klipova osoba koje sebi sedmično ubrizgavaju u stomak injekcije i koje se diče svojim uspesima u gubitku telesne težine ili se pak žale na prisutne nuspojave.

Holandski lek se izdaje samo na recept

Ozempik, koji proizvodi holandska farmaceutska kompanija Novo Nordisk, je lek semaglutid koji se izdaje samo na recept. Odobren je u SAD i Evropi za lečenje takozvanog starosnog dijabetesa. Kod pacijenata pospešuje oslobađanje insulina u telu i izaziva osećaj sitosti, oni ne dobijaju napade gladi – i jedu manje.

U proseku, kako pokazuju studije, upotrebom ovog leka pacijenti gube oko 15 odsto svoje telesne težine. Zbog toga ga sada u SAD koriste mnogi lekari za lečenje teškog oblika gojaznosti.

Jedna od njih je, na primer, Karolin Apovijan, profesorka sa Harvarda i doktorka u bolnici “Brigham and Women's Hospital” u Bostonu. U intervjuu za medijsku kuću NRP, ona objašnjava: “To je spas za obe bolesti, dijabetes i gojaznost. Gojaznost uzrokuje dijabetes.”

Nije poznato delovanje leka na one koji nemaju dijabetes

Stručnjak za lečenje gojaznosti Andres Akosta sa klinike Mejo u Minesoti upozorava na drugačiju upotrebu leka od one koja stoji u uputstvu – posebno za ljude koji žele samo malo da smršaju. Oni, kako ističe Akosta, nisu bili obuhvaćeni testiranjem leka: “Konačno, nama nije poznato šta ti lekovi rade vašem organizmu ukoliko nemate tu bolest.”

Najčešći neželjeni efekti, objašnjava Akosta, su mučnina i povraćanje, zatvor, dijareja i, retko, pankreatitis. Ozempik takođe povećava rizik od raka štitne žlezde, ističu u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA).

Nema dovoljno lekova za one kojima su potrebni

Prema izveštajima američkih medija, potražnja za Ozempikom je sada toliko velika da dijabetičari teško mogu da dođu do leka u nekoj od apoteka. Jedan 65-godišnjak je u izjavi za NPR izrazio svoju frustraciju: “Moram da molim i prosim za lek koji bi mogao da mi spasi život.”

Stručnjak za gojaznost Akosta više je zabrinut zbog još jedne moguće posledice: imitacija tog proizvoda koje su mnogo jeftinije i mogu da se kupe na internetu, a koje pritom nisu ispitane i nisu vršena njihova testiranja:

“Samo je pitanje vremena kada će jedan od ovih preparata biti kontaminiran bakterijama i kada će pacijent koji ga sebi ubrizga umreti od posledica infekcije.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare