24. Maja 2023.

Alarmantni izvještaj: Banke propadaju, vjerovatnoća recesije 100 odsto

Taj izveštaj predviđa ozbiljnu recesiju sa verovatnoćom od 100 odsto za američku ekonomiju.

Na to je ukazao Piter Stondž, ekonomski stručnjak “Heritidž fondacije” i autor ekonomskih komentara u “Volstrit žurnalu” i “Blumbergu”.

On je napomenuo da banke propadaju i da se ponuda novca smanjuje najbržim tempom još od 1930-ih godina, ali da je glavna razlika u odnosu na period najveće krize u 20. veku, taj što SAD u tom periodu nisu imale ni približan nivo državnog duga koji imaju danas.

Kako je naveo, savezni dug je bio ispod 20 odsto BDP-a, a danas je on preko 100 odsto BDP-a, a prema podacima Kongresa, na putu je da dostigne nivo od 200 odsto.

On je izjavio da Amerikancima jedino ostaje da se nadaju da kreatori politike nisu tako glupi kao što su bili 1930. kada su se obe stranke ujedinile da unište ekonomiju centralnim planiranjem umesto mehanizmima koje ekonomije koriste da se poprave.

“Nažalost, imajući u vidu odluke Bajdenove administracije u poslednje dve godine, od energije, preko potrošnje, do kapitala, kreatori politike bi sada mogli biti gluplji”, rekao je Stondž.

Dojče banka u svom izveštaju ističe zabrinutost oko tržišta nekretnina koje beleži najveći pad od 2008. godine i preti da se uruši, rasta potrošačkih kredita i pada štednje.

Stondž ukazuje da “svaka ekonomska škola zna da povećanje kamatnih stopa svaki put dovede do teške recesije, ako ne i depresije, jer je to bio obrazac bukvalno vekovima, od kada su centralni bankari preuzeli kontrolu”.

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare