22. Februara 2024.

Alarm u Ukrajini: Putin im je dao tri nedjelje, Medvedev: Gdje stati? Prije Kijeva sigurno ne!


Ukrajinska Generalna obaveštajna uprava (GUR) saopštila je u sredu da je ruskim oružanim snagama dato nešto više od tri nedelje da preuzmu potpunu kontrolu nad istočnom ukrajinskom regijom Lugansk.

Vadim Skibitski, zamenik šefa GUR-a, rekao je tokom intervjua za Interfaks-Ukrajina da Kremlj želi kontrolu nad Luganskom pre predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji.

Predsednički izbori trebalo bi da budu održani od 15. do 17. marta. Ruski predsednik Vladimir Putin je izraziti favorit, a zapadni posmatrači smatraju da je izbore namešteno takmičenje. Iako ankete pokazuju da je Putin popularan u ruskoj javnosti, podrška njegovom ratu u Ukrajini počela je da opada. Stoga bi neke pobede poput zauzimanja Luganske oblasti mogle Putinu dati nešto da pokaže svom narodu kako bi opravdao ruske žrtve u ratu u Ukrajini.

Ključne tačke
Pre izbora žele da stignu bar do administrativnih granica Luganske oblasti“, rekao je Skibicki. „Da imamo bar neki uspeh, nešto kao Avdijevka, možda negde drugde, na drugom ratištu“, prenosi Njuzvik.

“Postoje ključne tačke – Kupjansk, Liman i Avdijevka. Zašto Kupjansk i Liman? Da pokažu da su navodno uspeli da vrate teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka opšte agresije. To bi bilo simbolično. To je element koji bi veoma aktivno se koristi u informaciono-psihološkim operacijama, akcijama i informacionom prostoru“, dodao je on.

Skibitski kaže da pored dostizanja administrativnih granica Luganska, ciljevi Rusije u narednih šest meseci uključuju preuzimanje kontrole nad Donjeckom oblasti, uz zadržavanje teritorije koju su ruske snage već zauzele u delovima Hersonske i Zaporoške oblasti.

Obuzdavanje znači aktivnu odbranu ili potiskivanje naših snaga nazad na pozicije sa kojih smo krenuli u ofanzivu“, rekao je Skibitski.

Efekat predsedničkih izbora
Područja pod kontrolom u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti su od strateške vrednosti jer obezbeđuju Rusiji kopneni pristup Krimu. Njima je potreban logistički sistem koji ide preko Krima da bi dovezli municiju, opremu i ljudstvo na jug“, kaže zamenik šefa GUR-a.

Prema rečima Skibickog, predsednički izbori u Rusiji doveli su do toga da Putinove snage preusmere fokus na jedan deo Ukrajine. U njemu se navodi da su tri bataljona ruskih vojnika nedavno prebačena iz okupiranog Mariupolja u ruski pogranični region Belgorod kako bi se osigurala bezbednost i sprovođenje izbora nakon višestrukih ukrajinskih napada u toj oblasti.

Sa verovatnom ruskom ofanzivom u Lugansku i drugim oblastima, i perspektivom da se rat nastavi u doglednoj budućnosti, Skibicki je naglasio važnost izgradnje odbrane Ukrajine.


Ruske snage u Lugansku


„Jasno nam je koliko je važno da imamo rezerve, koliko je važna podrška naših partnera, da razvijamo našu proizvodnju“, rekao je on. “Ovakva akcija Ruske Federacije, sa jasnim nazivom ‘ofanziva’, podrazumeva dugotrajan rat. Rat na iscrpljivanje”, zaključio je Skibitski.

Medvedev: Gde stati? Ne znam’
U međuvremenu, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i Putinov verni „jastreb” Dmitrij Medvedev održao je konferenciju za novinare za nekoliko medijskih kuća, tokom koje je rekao da veruje da bi u cilju postizanja ciljeva tzv. specijalne vojne operacije trebalo je da stignu do Kijeva, ali je rekao i da kada je reč o teritorijalnim granicama ruskih „specijalnih operacija“, sukob možda neće biti ograničen na sadašnju fazu.

„Gde da stanemo? Ne znam. Mislim, s obzirom na ono što sam rekao (o potrebi stvaranja bezbednosnog kordona), moraćemo mnogo i naporno da radimo. Hoće li to biti Kijev? Da, verovatno bi trebalo da bude I Kijev. Ako ne sada, onda kasnije, verovatno tokom neke druge faze razvoja ovog sukoba“, rekao je Medvedev, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Medvedev je izneo dva argumenta za neophodnost ulaska ruskih snaga u Kijev, rekavši da je to pre svega ruski grad, ali i da odatle dolazi međunarodna pretnja postojanju Rusije. „Iako je Kijev u svojim korenima ruski grad, njime upravlja međunarodni tim protivnika Rusije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. njihove zemlje, niti sposobnosti. Sve odluke se donose barem u sedištu NATO-a. To je apsolutno očigledno. Tako da da, to može biti i Kijev”, naglasio je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare