Kvercetin je flavonoid biljnog porekla koji se nalazi u voću, povrću i čajevima, posebno u jabukama, citrusima, luku, peršunu i žalfiji.Maslinovo ulje, grožđe, tamne trešnje i bobice poput borovnica, kupina i aronija takođe su bogati kvercetinom i drugim flavonoidima. Poznato je da kvercetin poseduje višestruka bioaktivna svojstva koja deluju kao antioksidans i antiinflamatorno.
Autori studije objavljene u časopisu “Molecules” naveli su da se antioksidativna aktivnost ovog jedinjenja pokazala korisnim u lečenju različitih zdravstvenih problema.
Za istraživanje je korišćen derivat kvercetina za proučavanje srčane disfunkcije, uklanjanje slobodnih radikala i smanjenje oksidacije lipida.
Osim što može da produži ljudski životni vek, ovo može kvercetinu dati ulogu u smanjenju koagulacije, hiperglikemije, upale i hipertenzije.
Biljni lekovi kao što su kantarion, ginko biloba, brusnica i ulje žutog noćurka takođe sadrže kvercetin.
Osim kroz ishranu, kvercetin se može unositi i putem suplemenata. Oralna dnevna doza kvercetina u formi kapsula data u brojnim kliničkim studijama kreće se od 200 mg do 1500 mg dva puta dnevno, zavisno od stanja za koje se koristi.