7. Augusta 2023.

Ako Ukrajina prizna tzv. Kosovo…

Politički analitičar Edvard Džozef naveo da je Ukranija bliža priznavanju nezavisnosti tzv. Kosova.

On je reagovao povodom toga što je predsednik Odbora za spoljne poslove Ukrajine Oleksandr Merežko, jedan od potpisnika pisma upućenom EU i SAD, a u kome se traži da se kritičnije odnose prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Džozef je na Tviteru naveo da je Ukrajina najznačajnija zemlja među potpisnicima pisma.

“Glavni potpisnik nije iz SAD ili EU, već iz Ukrajine. Ako je autentično, potpisivanjem pisma ‘Kosovo je suverena zemlja’, Oleksandre Merežko, predsednik Odbora za spoljne poslove, približio je Ukrajinu priznavanju Kosova. Merežko je ugledni međunarodni advokat iz stranke Zelenskog, koji se u junu sastao sa predsednicom Kosova”, istakao je Džozef, podsećajući na susret Osmani i Zelenskog u okviru drugog samita Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Džozef dodaje da bi priznanje Ukrajine “poslužilo” i da pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo promene stav.

“Menendez, Titus, Tores mogu unaprediti svoju moćnu poruku pozivajući Bajdenovu administraciju da zatraži od Kijeva da prizna Kosovo, ograničavajući ruski i kineski uticaj na Balkanu”, naveo je, između ostalog, Džozef.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare