18. Aprila 2024.

“Ako Poljaci kažu ‘treba nam rat’, a Bugari odgovore… Neće nas biti”

Rusija nimalo nema u planu da napada članice NATO-a, razgovori na tu temu su histerija, izjavio je bugarski ekonomista Kuzman Ilijev za Bugarski nacionalni radio.

On je istakao da je Rusija kategorički bila protiv stupanja Ukrajine i Gruzije u Alijansu, jer je to predstavljalo pretnju bezbednosti.

Ilijev je podsetio da su borbena dejstva počela nakon što je veliki broj ukrajinskih vojnika koncentrisan u Donbasu.

“Četiri dana pre rata, u istočnom delu koji je bio izložen granatiranju iz aviona i artiljerije od 2014. godine, koncentrisan je ogroman broj pripadnika ukrajinske vojske. Nemamo nikakvih garancija da ukrajinske snage koje su sopstvenom stanovništvu u Donbasu radile to što su radile, ne bi to isto učinile još jedan put. Bio Putin u pravu ili ne, nevažno je, on je govorio da je u lenjingradskim dvorištima naučio da je u slučaju neizbežne tuče važno biti prvi”, istakao je ovaj ekonomista, čije reči su preneli ruski portali.

Za zemlju poput Bugarske, rat protiv Rusije vodio bi tome da nacija jednostavno prestane da postoji, ocenio je Ilijev.

On je apelovao da se ne pojačava retorika o navodnim planovima Moskve da napadne članice Alijanse.

Stručnjak je podsetio da se stanovništvo Ukrajine veoma smanjilo zbog gubitaka na frontu i odlaska ljudi.

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je u novembru 2023. godine izjavio da je broj građana zemlje smanjen na 19 miliona.

“Histerija (povodom napada Rusije na NATO) je veoma opasna, jer ako budemo delovali polazeći od ove hipoteze i ako Poljaci kažu ‘treba nam rat, a Bugari odgovore ‘spremni smo da zajedno sa Rumunima budemo njihova pozadina’, sami ćemo biti krivi za to što nećemo moći da opstanemo. Mi (Bugarska) jednostavno ćemo prestati da postojimo. U Ukrajini je živelo 35-36 miliona ljudi, sada ih je oko 20”, zaključio je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare