6. Decembra 2023.

Ako ovako nastave, zamijeniće taktičku bitku strateškim porazom

Američki ministar obrane Lojd Ostin upozorio Izrael da rizikuje “strateški poraz” ako ne zaštite palestinske civile u Gazi.

“U ovakvoj borbi težište je civilno stanovništvo. A ako ih naterate u naručje neprijatelja, zamenićete taktičku pobedu strateškim porazom”, rekao je Ostin tokom vikenda, govoreći na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu u Kaliforniji.

Bajdenova administracija je pozvala Izrael da uči iz lekcija američke vojske u borbi protiv Islamske države u Iraku. Kao i Hamas, ID je bio sakriven među civilnim stanovništvom u gusto naseljenim urbanim područjima.

“Međunarodna koalicija protiv ID-a naporno je radila na zaštiti civila i stvaranju humanitarnih koridora, čak i tokom najtežih bitaka. Lekcija nije da možete da pobedite u urbanom ratovanju štiteći civile. Lekcija je da u urbanom ratovanju možete pobediti jedino ako zaštitite civile”, kazao je Ostin.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u petak da su izraelski zvaničnici s njim podelili svoje planove o tome da planiraju da zaštite civile u sledećoj fazi vojnih operacija, dodajući da će SAD pažljivo pratiti kako se situacija odvija na terenu.

Izraelska vojska pojačala je u subotu vazdušne napade na jugu Gaze i naredila stanovnicima pojedinih palestinskih pograničnih gradova da napuste svoje domove.

“Kritično je da Izrael porazi Hamas. Ali, ako nastave da ubijaju ovoliko civila, samo će ih ojačati”, upozorio je američki demokratski kongresmen Set Molton, prenosi Fajnenšel tajms.

Britanska vlada otkrila je da će sprovoditi vojne nadzorne letove iznad Gaze kako bi pomogla u operaciji spasavanja talaca. Među zarobljenicima Hamasa se nalaze i britanski državljani.

Ministarstvo odbrane Velike Britanija dodalo je da će Izraelu proslediti samo one informacije koje su bitne za spasavanje talaca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare