29. Juna 2023.

“Ako ne riješi, imamo plan ‘B'”

Republika Srpska se našla pred pritiskom i pretnjama, zbog odluke Narodne skupštine o neobjavljivanju odluka i zaključaka Ustavnog suda BiH.

Jedna je stigla i od ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza, koji kaže da postoji plan “B”, ukoliko visoki predstavnik Kristijan Šmitne nereši novonastalu situaciju.

“Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodeljena ovlašćenja i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio”, napisao je Helez na Fejsbuku i dodao:

“Legalista sam, verujem da se nastala situacija može rešiti unutar institucija BiH. Ponavljam, želim da verujem da se nastala situacija može i hoće rešiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan ‘B’. Samo svih 51.209 kilometara kvadratnih i nikako drugačije”.

Prema njegovim rečima, Narodna skupština Republike Srpske je donetom dolukom “izvršila najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum.”

On uverava da, kako navodi, “nećemo ostati nemi na secesionistička divljanja manjeg bh entiteta predvodjenog njegovim predsednikom (Miloradom Dodikom)”.

“Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija; Plan ‘A’ je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem učestvovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH”, napisao je Helez i pozvao Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH radi svoj posao.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare