Ukoliko smo istraživali prehrambene potrebe nakon 60. godine, postoji velika verovatnost da već znamo koliko je važno unositi dovoljno proteina.
Prirodni deo starenja jeste smanjenje mišićne mase, ali povećanje unosa proteina može pomoći u borbi protiv tog problema.
Dijetetičarka džesika Kording veruje da svaka hrana može da ima svoje mesto u zdravoj ishrani te da se nijedna hrana ne mora u potpunosti izbegavati.
Ali, takođe se zalaže za ređe konzumiranje jedne vrste hrane: prerađenog mesa.
“Postoji mnogo dokaza koji čak i umereni unos mesnih prerađevina, poput delikatesnog mesa, slanine, kobasica, viršli, suhomesnatih i dimljenih proizvoda, povezuju s povećanim rizikom od određenih vrsta raka, bolesti srca i drugih zdravstvenih stanja. Dakle, ako ljudi u svojim 60-ima još nisu počeli da ograničavaju unos te hrane, ovo je dobro vreme da to učine”, rekla je za Parade.
Dijetetičarka Erin Palinski-Vejd slaže se s Kording, ističući da bi ljudi stariji od 60 godina trebali da ograniče prerađeno meso s visokim udelom masti jer može da poveća upalu u telu ako se često jede, što zatim može dovesti do hroničnih zdravstvenih stanja.
“Prerađeno meso često ima visok sadržaj zasićenih masnoća i natrijuma što može povećati rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska, stanja koja s godinama postaju sve češća.
Mnoga prerađena mesa bogata su natrijumom što može biti problematično za starije odrasle osobe koje bi možda trebale da ograniče unos soli zbog hipertenzije ili drugih zdravstvenih stanja”, objašnjava ona.
Iako ishrana s visokim udelom prerađenog mesa nije zdrava ni za koga, Palinski-Vejd tvrdi da se rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska povećava s godinama.
Zbog toga je još važnije smanjiti konzumaciju hrane koja je povezana s povećanjem rizika od ovih zdravstvenih stanja, poput prerađenog mesa.