Visok krvni pritisak (hipertenzija) podrazumeva vrednosti iznad 130/80 mm Hg i povezan je s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Iako postoji mnogo načina za snižavanje pritiska, jedna navika posebno pridonosi njegovom povećanju.
Prema lekaru i nutricionisti dr Davidu L. Katcu, navika koju je ključno prekinuti jeste konzumacija hrane bogate dodatnim natrijumom i zasićenim mastima, kao što su restoranska hrana i visoko prerađena hrana.
“Natrijum je glavni pokretač varijacija krvnog pritiska, što znači da visok unos soli može značajno povisiti pritisak”, objasnio je za EatingWell.
Visoko prerađena hrana poput čipsa, keksa i gaziranih pića ne samo da sadrži puno natrijuma, već je takođe bogata dodanim šećerima i zasićenim mastima, što dodatno povećava rizik za srčane bolesti.
Kac naglašava: “Visoko prerađena hrana sadrži sastojke koje retko koristimo kod kuće, uključujući razne pojačivače ukusa i emulgatore.”
Dakle, jedan od najboljih načina za kontrolu krvnog pritiska je češće kuvanje kod kuće.
“Postoji jasna poveznica između konzumacije obroka van kuće i viših nivoa natrijuma”, tvrdi dr Kac.
Takođe, domaća priprema omogućuje veću kontrolu nad unosom šećera i zasićenih masti.
Uz prehranu, redovna telesna aktivnost i upravljanje stresom ključni su za snižavanje krvnog pritiska i dugoročno zdravlje.