12. Maja 2023.

Akcija “Start”: U Vogošći zaplijenjena višemilionska imovina

  • Akcija je rezultat višemjesečne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i kancelatijom FBI. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo još jednom se dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, i nastavlja intenzivan operativni rad na ovom i drugim predmetima – navode iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Dodaju da je više od 150 policijskih službenika Sektora kriminalističke policije i policijskih uprava, uz policijske službenike Sektora za policijsku podršku, izvršilo pretrese na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo – stambenih objekata, poslovnih i službenih prostorija.

U pretresima je, između ostalog, pronađen gotov novac u iznosu od oko 200.000 KM u različitim valutama, skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja oko 1,2 miliona dolara, te značajne količine sredstava u kriptovalutama.

Navodi se da je za devet fizičkih i šest pravnih osoba, Agencija za istrage i zaštitu izvršila privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 evra.

Osumnjičene terete zbog krivičnih djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi.

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare