Akcija izraelske vojske protiv "terorističkog odreda" na Zapadnoj obali - 9 ubijenih, 20 ranjenih - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Akcija izraelske vojske protiv “terorističkog odreda” na Zapadnoj obali – 9 ubijenih, 20 ranjenih

Devet Palestinaca ubijeno, a 20 ranjeno tokom izraelske racije na Zapadnoj obali, saopštavaju palestinski zdravstveni zvaničnici. Među poginulima je jedna starija žena u gradu Dženin, koji je u žarištu akcije izraelske vojske. Izraelska vojska tvrdi da su njeni vojnici izveli raciju s ciljem hapšenja militanata Islamskog džihada koji planiraju “velike napade”.

Palestinsko predsedništvo optužilo je Izrael za “masakr” u Dženinu, koji je bio poprište racija poslednjih meseci.Posledice racije izraelske vojske

Posledice racije izraelske vojske

Izraelska vojska ove upade na Zapadnu obalu, međutim, opisuje kao “antiterorističku ofanzivu” koja je počela prošlog aprila.

Na video-snimku iz izbegličkog kampa Dženin čuje se jaka pucnjava i eksplozije, dok izraelski vojnici opkoljavaju zgrade i sukobljavaju se sa palestinskim militantima.

Palestinsko ministarstvo zdravlja identifikovalo je troje ubijenih kao Magdu Obaid (60), Saeba Izreikija (24) i Izidina Salahata (26). Dvadeset osoba je takođe ranjeno, od kojih četiri teže, navodi se u saopštenju.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihove jedinice ušle u Dženin kako bi uhapsile “teroristički odred” Islamskog džihada, kojeg optužuju da je uključen u “planiranje i izvođenje više velikih terorističkih napada na izraelske civile i vojnike”.

Rečeno je da su izraelske snage opkolile zgradu i da su trojica naoružanih osumnjičenih “neutralizovana” nakon što su otvorili vatru, dok se četvrti osumnjičeni predao.

IDF je saopštio da su drugi palestinski naoružani napadači pucali na vojnike i uzvratili vatru, pogađajući mete. Izraelska vojska dodaje i da se proveravaju “tvrdnje o dodatnim žrtvama”.

Islamski džihad i Hamas saopštili su da su njihovi militanti pucali na vojnike i gađali ih improvizovanim eksplozivnim napravama.Spasioci traže preživele u ruševinamaSpasioci traže preživele u ruševinama

Bi-Bi-Sijev dopisnik iz Dženina javlja da kuća, za koju IDF tvrdi da je ćelija Islamskog džihada koristi kao skrovište, tinja, kao i da je nameštaj unutra zapaljen, a spoljni zidovi u prizemlju pretvoreni u ruševine. Gornji sprat je u rupama od metaka.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da je sedam mladića upucano i ranjeno dok su pokušavali da spreče izraelske snage da uđu u Dženin i da je “potpuno uništen” klub kampa Dženin.

Od početka godine, najmanje 29 Palestinaca je ubijeno od strane izraelske vojske na Zapadnoj obali, uključujući militante i civile.

Prošle godine na Zapadnoj obali je ubijeno više od 150 Palestinaca, skoro svi od strane izraelskih snaga. Među mrtvima su bili nenaoružani civili, militantni naoružani napadači i naoružani napadači.

RTS.

Danas objavljeno

Rusija o nuklearnom oružju u Bjelorusiji: Nadamo se da će NATO shvatiti ozbiljnost situacije

Vanja A

Sjetili se: Eksperti UN traže da se ispita uloga Britanije u porobljavanju Afrikanaca

Vanja A

Skandal u Ambasadi BiH u Jordanu: Potukle se diplomate Bitanga i Škipina

Vanja A

Ostavite komentar