1. Decembra 2023.

Akcija Evropola širom južne Evrope: Više od 500 uhapšenih

Srbija je sa službenicima iz Moldavije, Ukrajine i zemalja regiona bila uključena u sajber patroliranje – otkriveno 120 naloga i pojedinaca povezanih s trgovinom vatrenim oružjem.

Evropol je uhapsio 566 osoba i zaplenio više od 300 komada oružja i gotovo tonu droge širom južne Evrope u okviru nedelju dana koordinisanih zajedničkih akcija EMPACT, u kojoj je učestvovalo 26 evropskih zemalja i niz međunarodnih organizacija, navedeno je na sajtu te evropske organizacije.

Službenici su od 13. do 18. novembra priveli gotovo 290.000 subjekata, otkrivši 2.229 ilegalnih ulazaka, u akcijama koje su uključivale saradnju pojačane provere na spoljnim granicama EU i specijalne operacije u evropskim zemljama.

Tokom akcije koju je vodio međunarodni koordinacioni centar uspostavljen u Skoplju, i u kojoj je učestvovalo više od 22.000 službenika policije, žandarmerije, graničara, carinskih organa i nacionalnih jedinica, zaplenjeno je preko 300 komada oružja i 20.206 komada municije, kao i gotovo tona droge.

Srbija je, zajedno sa službenicima iz Moldavije, Ukrajine i zemljama regiona, bila uključena u sajber patroliranje, tokom kog je otkriveno 120 naloga i pojedinaca povezanih s trgovinom vatrenim oružjem, od čega je 94 otkriveno preko aplikacija za razmenu poruka, 11 na internet-prodavnicama i 10 na drugim veb-sajtovima i pet na “dark vebu”.

U okviru internet patroliranja operativne aktivnosti bile su usmerene ka otkrivanju nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem i prikupljanju dodatnih informacija o identifikovanim ciljevima.

Tokom nedelju dana zajedničke akcije, koja je rezultirala otvaranjem 121 novog predmeta protiv kriminalnih mreža, Evropol je koordinirao razmenu operativnih informacija i rasporedio stručnjake na terenu kako bi terenskim operativcima pružili podršku u realnom vremenu.

Dva holandska tima sa specijalnom opremom za skeniranje nadgledala su prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori, dok su za spoljne granice EU bili zaduženi službenici Fronteksa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare