10. Septembra 2024.

Ajvar sa plavim patlidžanom

Obnovite gradivo za pripremu zimnice

Da li ste nekada pripremali ajvar na ovaj način?

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za ajvar za plavim patlidžanom.

Ajvar sa plavim patlidžanom – sastojci:

5 l vode
15 kr. paprike
5 kg plavog patlidžana
250 – 300 gr soli
4 kašike esenceije
1/2 j ulja
biber u zrnu
lovorov list

Ajvar sa plavim patlidžanom – priprema:

Papriku dobro oprati i očistiti od semenki, a zatim u šerpu sipati vodu i dodati sve ove sastojeke. Kad provri dodati papriku i plavi patlidžan, ako je veća šerpa može na 2-3 puta. Malo obariti 2-3 min i vaditi cediljkom.

Prohlađenu mleti na mašini za meso. U čistu suvu šerpu ili kazan sipati ulje, pa kad se dobro ugreje sipati mlevenu papriku i plavi patlidžan. Neprestalno mešati dok ne uvri više od polovine (oko dva sata). 

Sipati vruće u tegle, zavrnuti metalnim poklopcem i okretati tegle. Tako ostaviti tegle do sutra da se dobro ohlade i spakovati u police sa ostalom zimnicom.

Magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare