7. Oktobra 2023.

Agencija “Standard & Purs” zadržala kreditni rejting Srbije

U svom izveštaju agencija “Standard & Purs” posebno ističe da je rejting Srbije podržan umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike.

Rejting agencija “Standard & Purs” donela je odluku da zadrži kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Time se Srbija i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, uprkos nepovoljnim efektima sukoba u Ukrajini, usporavanju eksterne tražnje, kao i još uvek visokoj, mada opadajućoj, globalnoj inflaciji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

“Ocene rejting agencija, uz opadajuću putanju inflacije, potvrđuju ispravnost naših odluka da referentnu kamatnu stopu povećavamo postepeno i odmereno. Odluka dodatno potvrđuje značaj rekordnih deviznih rezervi za uvođenje zemlje u investicioni rejting, kao i značaj relativne stabilnosti kursa dinara prema evru za ukupan poslovni ambijent u zemlji”, kazala je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U svom izveštaju agencija “Standard & Purs” posebno ističe da je rejting Srbije podržan umerenim nivoom javnog duga i kredibilnim okvirom monetarne politike.
Inflacija će značajno pasti od 2024. godine, zahvaljujući i kredibilitetu Narodne banke Srbije, čvrstoj monetarnoj politici i stabilnom kursu dinara prema evru.

U izveštaju je navedeno i da će inflacija ući u granice ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 ± 1,5% u drugoj polovini 2024. godine.

Takođe, bankarski sektor u Srbiji je dobro kapitalizovan, profitabilan i
likvidan.

U junu je pokazatelj adekvatnosti kapitala na nivou bankarskog sistema iznosio jaka 22,3 odsto, dok je učešće problematičnih kredita dostiglo istorijski minimum od tri odsto.

Učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u brutom domaćem
proizvodu biće više nego dvostruko niže nego u prethodnoj godini, a
neto prilivi stranih direktnih investicija višestruko ga premašuju, navedeno je u izveštaju.

Agencija i u srednjem roku očekuje punu pokrivenost deficita tekućeg
računa neto prilivima stranih direktnih investicija.

“Očekuje se umeren nivo javnog duga, visok nivo likvidnosti države i očekivano smanjenje fiskalnog deficita i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu i u narednim godinama”, istaknuto je u izveštaju.

Agencija ističe i da su neizvesnosti iz međunarodnog okruženja i dalje značajne, ali da Srbija uspeva da eksterne izazove amortizuje povoljnim domaćim kretanjima i adekvatnim ekonomskim politikama.

Navodi se i da stabilni izgledi Srbije za dalje povećanje kreditnog rejtinga uvažavaju činjenicu da domaća privreda i dalje beleži rast, iako u zemljama zone evra koje su naši najvažnijih trgovinski partneri, poput Nemačke i Italije, usporava ekonomska aktivnost, navedeno je u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare