13. Jula 2023.

Abrams: Prigožin vjerovatno mrtav, sastanak s Putinom vjerovatno lažiran

Pobunjeni šef plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, vjerovatno je ili mrtav ili u zatvoru, a njegov susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o kojem se mnogo govorilo nakon njegove neuspjele pobune vjerovatno je bio lažiran, prema bivšem višem američkom penzionisanom generalu, Robertu Abramsu.

Penzionisani Abrams, saradnik “ABC Newsa” koji je prethodno služio kao komandant američkih snaga u Koreji, podijelio je svoja razmišljanja o Prigožinovoj neizvjesnoj sudbini nakon kratkotrajne oružane pobune Vagner grupe prošlog mjeseca.

“Moja je lična procjena da sumnjam da ćemo Prigožina ikada više vidjeti u javnosti. Mislim da će se ili sakriti, ili biti poslan u zatvor, ili će se s njim pozabaviti na neki drugi način, ali sumnjam da ćemo ga ikada više vidjeti”, rekao je Abrams za “ABC News”.

Upitan misli li da je biznismen milijarder živ nakon što je predstavljao najveći izazov za Putinovu vlast otkako je došao 1999., Abrams je rekao: “Ja lično ne mislim da jeste, a ako jeste, negdje je u zatvoru.”

Abrams, bivši general s četiri zvjezdice takođe je iznio sumnje u vezi sa sastankom koji je, prema potparolu Kremlja, Dmitriju Peskovu, Putin održao s Prigožinom i svim svojim višim Vagnerovim oficirima 29. juna, pet dana nakon prekinute pobune.

“Iznenadio bih se kada bismo zaista vidjeli dokaz da se Putin sastao s Prigožinom, a mislim da je to vrlo izrežirano”, rekao je Abrams.

Peskov je novinarima u ponedjeljak rekao da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, među njima i Prigožina, te da je trajao tri sata, prenosi “NYpost“.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare