15. Maja 2023.

A sada strateški, svi na pašu!

Stanovnici koriste koze kao saveznike u borbi protiv izbijanja požara, pošto je ta oblast bila pogođena brojnim šumskim požarima ranije ove godine.

Tokom februara, ove životinje su na poseban način spasile šumu Boskes de Čakaj za vreme šumskih požara, koji su bili izazvani jakim toplotnim talasima i sušom. Tada je stradalo na desetine ljudi, povređeno više hiljada, dok je zbog širenja požara skoro 440.000 hektara šuma uništeno.

Kako prenosi Rojters, koze se odvode na ispašu na suve pašnjake koji okružuju šume, i tako kontrolišu granice širenja vatre. Ovaj metod je ranije bio primenjivan i u Portugaliji i Španiji.

Rozio Kruzes, vlasnica jednog od stada koza koje pašom sprečavaju požare, rekla je da ciljana ispaša koza može mnogo da pomogne u suzbijanju požara na teritoriji čitave države.

Fransisko di Napoli, inženjer šumarstva sa univerziteta Konsepsion u Čileu, koji je upoznat sa konceptom „strateške ispaše“, kaže da bi lokalne organizacije ali i institucije trebalo da rade sistemski i da „daju tačne procene i planove o tome gde se ispaša može primeniti, koliko koza, kada, i na koje lokacije treba odvoditi, uz konkretnije planove zaštite i ozbiljnu organizaciju“

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare