6. Aprila 2024.

Danas je tačno tri godine kako nas je Tozovac napustio

Danas je tačno tri godine kako nas je napustio legendarni pevač Predrag Živković Tozovac

Pre tačno 36 meseci porodica, prijatelji i poznate ličnosti okupile su se na Novom groblju zbog sahrane legende narodne muzike.

Tozovac je tada bila sahranjen, a udovica Mima je držala krst, sliku pevača i plakala. Začula se čuvena pesma “Jesen u mom sokaku” kojom je Tozovac ispraćen na večni počinak, a Rade Vučković držao je govor na sahrani.

“Ovde sam da se oprostim sa vašim i našim velikim Tozovcem. Sada kad je njegovo plemenito srce naprasno prestalo da kuca, ostaju samo naša sećanja i uspomene na zajednički rad, na putovanja, na koncerte, na druženja i beskonačne priče koje su trajale do duboko u noć, a završavale u ranim jutarnjim satima. Bilo je to naše vreme nepovratno i neprolazno, bez Tozovca izgubiće svoj sjaj, jer je on davao smisao, ali ostaće nešto više od toga. Tvoja besprekotnosr, dobra i plemenita duša, veliko srce…”, pričao je pevač.

Među poznatima koji su se poslednji put pozdravili sa legendarnim muzičarem, bili su tada: Olivera Kovačević, Milena Plavšić, Neda Ukraden, Ana Bekuta, Snežana Đuršić, Bane Obradović, Aco Pejović, Merima NJegomir, Dragica Radosavljević Cakana sa suprugom Nebojšom Negićem i Era Ojdanić.

Emilija Mima, sa ćerkom i unukom primala je saučešće ispred Crkve Svetog Nikole na Novom groblju.

Podsetimo, Predrag Živković Tozovac izgubio je bitku sa korona virusom u 85. godini. Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine, a već sa deset godina svirao je harmoniku na svadbama.

ODUZELI MU PASOŠ: Zbog koje je pesme UDBA proganjala Tozovca?

Legenda narodne muzike i kompozitor Predrag Živković Tozovac bio je vrlo priznat u svetu muzike. Pričao je o teškom odrastanju, a kako je i on sam znao da istakne, jedan period života ni sam ne zna kako je uspeo da preživi.

Ovo je Tozovčevo sećanje na dane bosonoge, skinuto sa trake radio emisije “Sabor” Studija B od pre 30 godina.

– Volim da pričam u “Saboru” Studija B, prija mi taj ležeran i opušten način. Svi intervjui koje sam do sada dao ličili su mi na policijsko saslušanje. A ja mrzim zatvor iz dna duše. Raduje me i taj povratak u moje detinjstvo. Raduje me i to što ću se prisetiti i nekih mojih pesama i ljubavi koje sam prilično zaboravio.

– Zatvor sam mrzeo i u stomaku – zato sam se i rodio pre vremena. Moja majka Budimka nosila me je jedva nekih sedam meseci i na moje insistiranje morala je da se porodi. Kasnije mi je pričala da sam još u stomaku bio nemiran i nestašan.

(Kurir)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare