6. Aprila 2024.

Hrvatski reditelj koji je priznao da je uznemiravao žene, ostao bez posla

Hrvatski reditelj Dalibor Matanić izbrisao je svoj Fejsbuk profil nakon priznanja da je seksualno uznemiravao koleginice.

Njegov profil, kao ni izvinjenje koje je napisao na profilu, više se ne može pronaći.

Njegov Instagram profil je sada zaključan.

Podsetimo, posle poslednjih nekoliko nedelja u glumačkim kuloarima optužbe za seksualno uznemiravanje na račun poznatog reditelja počele su da postaju sve glasnije, oglasio se na društvenim mrežama. On se izvinio za svoje neprimerene postupke i otkrio da se prijavio u ustanovu za lečenje. Zbog maltretiranja žena ostao je bez svih poslova, a njegove kolege su potvrdile da su mu otkazane filmske saradnje.

“Žao mi je”, objavio je na fotografiji, sa potpunim objašnjenjem u opisu:

“Dragi kolege i koleginice, prijatelji i prijateljice. Stvarno i virtuelno. Možda ste primetili da sam nestao sa društvenih mreža. Međutim, danas sam se vratio samo da vam ispričam svoju priču, jer ovih dana ima mnogo verzija, a ja bih i dalje volim da čujete moju stranu.

Više od 20 godina na snimanju se uveravam da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca voli da radi sa mnom jer ne dozvoljavam nikakvo uznemiravanje, čak sam i otpuštao ljude koji ne bi poštovali mir glumica i drugih saradnika. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru koji je snimao, ali nisam bio lično upoznat sa detaljima svog ponašanja…

Iskreno i neizmerno se kajem zbog svojih neprimerenih postupaka, zbog kojih su se neke žene osećale uznemireno i neprijatno. Nisam bio svestan svog pogrešnog pristupa prema kolegama van seta. Nema opravdanja ili izgovora za moje postupke. Poznat sam po svom specifičnom, marginalizovanom humoru i radikalnim metodama rada kako bih se pobrinuo da glumci budu što bolji u kadru, ali ništa ne opravdava ako se nekome osećate neprijatno.

Tek sada, kada sam se samostalno prijavio u ustanovu za lečenje zavisnosti i radeći sa profesionalcima, shvatio sam da sam neprimereno maltretirao svoje kolege. Sve se dešavalo kada sam bio pod dejstvom alkohola ili droge.

Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno ni na koji način ne opravdava.

Pre svega, želeo bih da budem primer ostalim kolegama u ovome, to je veoma osetljiva oblast u kojoj nekima od nas očigledno ne ide.

Već sam se lično izvinio nekim ženama i tražio oproštaj. Nastaviću da to činim najskromnije i sa punim poštovanjem tokom lečenja.

Priznajem svoje pogrešne postupke, ali apelujem na medije da se zbog zaštite moje porodice ne dodaju u priču i da priču obavezno procesuiraju i provere na adekvatan način i ne mešaju je sa drugim slučajevima. Moja žena i troje dece su humanistički vaspitani, ne znamo da mrzimo, ne ljutimo se na one koji su nas pre neki dan zbog mojih grešaka odmah izbacili iz posla, stekli smo nove lepe drugare koji su spremni da pomognu. Najvažnije u svemu tome je da sam u potpunosti shvatio da je to što radim neprihvatljivo, nisam bio svestan i nisam na pravi način razumeo svoj stav. Nema opravdanja za greške koje sam napravio, posvećen sam radu na sebi da se takvo ponašanje i postupci više nikada ne ponove.

Spreman sam da snosim posledice, da se suočim sa problemima koje imam, ali molim sve, a posebno medije, da budu obazrivi prema mojoj porodici, koja nema nikakve veze sa ovim.

Napravio sam mnogo umetničkih dostignuća za ovu zemlju, ali verujte mi, sve bih promenio u istom trenutku da sam samo na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povređivao druge…

Posle ove izjave, potpuno se povlačim iz javnosti i tražim razumevanje svih, s obzirom da sam na lečenju upravo zbog problema koje sam izazvao”, napisao  je te obrisao profile.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare