3. Aprila 2024.

Sveštenik se oženio “stručnjakinjom za satanizam”

Biskup Havijer Novel zbližio se sa Silvijom Kabalol, kojoj su dodelili titulu “stručnjakinje za satanizam”.

Završnici se približava poslednja velika sapunica koja je pre tri godine dobro zatresla Katoličku crkvu u Španiji.

Bivši biskup Solsone, Havijer Novel, crkveno je oženio – i to uz dopuštenje pape Franje – Silviju Kabalol, psihologinju i spisateljicu erotskih romana zbog koje je pre tri godine napustio crkvu, a u međuvremenu su dobili i blizance.

Brojni svetski mediji pisali su o ovom slučaju kad su se u septembru 2021. Novel i njegova partnerka civilno venčali, a sada je ona na svom Instagram profilu objavila da su njih dvoje uspeli da sklope i crkveni brak i to uz blagoslov Jorgea Bergoglia.

Novel je 2010., u trenutku ustoličenja, bio najmlađi biskup u Španiji, a ostavku je dao krajem avgusta 2021. godine, kad je javno priznao da se zaljubio i odrekao celibata zbog Silvije Cabalol.

Referirajući se na svoju vezu s 14 godina mlađom spisateljicom, rekao je da je “hteo da učini ispravnu stvar”.

Javnost je zabavljala činjenica da je reč o konzervativnom crkvenom prelatu koji se godinama bavio egzorcizmom.

Na kraju ga je upravo izučavanje demonologije zbližilo s budućom suprugom, koju su titulirali kao “stručnjakinju za satanizam”.

Dok je još bio biskup, Novela su liberalni mediji neretko kritikovali jer je učestvovao u kontroverznim tretmanima konverzije, kojima su homoseksualne osobe pokušavale da se “izleče” od njihove seksualnosti. A onda se i on zaljubio u osobu, istina, suprotnog pola.

Upravo je njegova supruga sad obznanila kako su se uz pomoć pape Franje venčali i crkveno.

“Nakon toliko vremena koliko ste nas pratili, više neću kriti da smo Havijer i ja konačno uspeli da se venčamo u crkvi, zahvaljujući milosrđu Svetog Oca koji mu je udelio sekularizaciju”, objavila je Silvija  na Instagramu.

Dodala je i da se “divi velikom ljudskom i duhovnom kvalitetu pape Franje”, uz dodatak kako je “put bio dug, ali uspeli smo da rešimo našu kanonsku situaciju – venčati se kako smo želeli i ponovno se pričestiti”.

Napisala je da je papa pratio Novela tokom celog procesa sekularizacije. Pre ostavke lično ga je primio u Vatikan i katalonski župnik i imao je priliku da objasni svoju situaciju. Izgleda da su se biskup u miru i Franjo susreli najmanje jednom, kao i da je papa bio zabrinut za stabilnost njihove veze, a najviše za dve devojčice koje su se rodile u braku Novela i Silvije Kabalol.

Ona je u ponedeljak objavila i da su njih dvoje u samostanu Poet zajedno doživeli Uskrsno trodnevlje, što je opisala kao “nekoliko dana velikog mira, tišine, svežeg vazduha, uživanja u prirodi i proleću te vremena za negovanje duhovnosti”, preneo je katolički portal Vida Nueva (Novi život).

Ali iz Vida Nueve takođe su podsetili kako je problem u tome što Zakonik kanonskog prava ne sadrži precizne odredbe o određivanju celibata i sekularizaciji biskupa, a ponajmanje o tome sme li se crkveno venčavati biskupi u miru.

Jednostavno, Novelov slučaj toliko je specifičan da nema sličnih presedana zbog čega je papa Franja morao intervenisati.

Naime, iako je podneo ostavku, Novel nije bivši biskup, nego biskup u miru. Prema kanonu 375.1 Zakonika kanonskog prava, biskupi su “po božanskoj ustanovi naslednici apostola”, a u istoj tački se precizira da su “konstituirani kao pastiri u crkvi tako da budu i učitelji nauka, sveštenici svetog bogoslužja i službenici vlade”.

Zato je ostao biskup, ali bez mogućnosti vršenja službe, što znači da ne može nositi biskupske atribute, poput mitre ili krsta, ispovedati ili služiti misu.

Saznalo se i da nije bio preterano skrušen nakon odreknuća od biskupske časti pod pretnjom sudske tužbe zahtevao je od crkvenih vlasti Španije da nastave da mu isplaćuju 1200 evra dotadašnje mesečne plate, kao svoju adresu i dalje je navodio biskupske dvore, svako jutro je džogirao i pokušao je da se zaposli kao građevinski inženjer.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare