25. Marta 2024.

Još tri mjesta za plasman na EURO: Ko ide u Njemačku?

Sutra su na programu poslednje utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, posle kojih će se konačno znati, dva i po meseca pre početka turnira, svih 24 učesnika završnog turnira.

PUT A: Vels – Poljska

Velšani će na svom terenu, u Kardifu, pokušati da se izbore za plasman na treće uzastopno Evropsko prvenstvo. Ubedljivo i lako su savladali Finsku u polufinalu, pa ih samo jedna utakmica deli od novog podviga. Sa druge strane, Poljska nije blistala u kvalifikacijama, međutim, na pogon Roberta Levandovskog su protutnjali pokraj slabašne Estonije u polufinalu i zakazali put u Kardif.

Obe reprezentacije ulaze u dobroj formi – na poslednjih pet mečeva i jedni i drugi imaju po tri pobede i dva remija, doduše, Vels je imao ozbiljnije protivnike od Poljske. Kada je reč o međusobnim duelima, 2022. godine su se dva puta sastali u okviru Lige nacija i oba puta su Poljaci slavili.

Domaća ekipa nema preterano zvučna imena u timu, ali poseduje kolektiv igrača koji već dugi niz godina igra zajedno i, uz domaći teren, to bi moglo da predstavlja prevagu u korist Velšana. Hari Vilson je blistao u meču polufinala i zabeležio dve asistencije, pa se od njega i Dejvida Bruksa očekuje najviše. Sa druge strane, Poljaci ulaze u duel sa Velšanima kao blagi autsajderi, bar kako kažu kladionice, međutim, u svojim redovima imaju jednog od najboljih napadača sveta, Roberta Levandovskog. Pored napadača Barselone tu su još i Vojšćeh Šćešni, Jakub Kivijor, Pjotr Zjelinski, pa je individualni kvalitet na strani Poljaka. Ipak, trenutna forma i izgled ekipa na terenu daje blagu prednost domaćem timu.

Pobednik ovog duela priključiće se grupi D na Evropskom prvenstvu u kojoj se nalaze Holandija, Austrija i Francuska.

PUT B: Ukrajina – Island

Ukrajinci su posle velikog preokreta prošli pokraj Bosne i Hercegovine i na stadionu u Zenici izborili finale baraža. Bleda igra bez mnogo prilika ipak je zemlji sa istoka Evrope bila dovoljna da u svega tri minuta preokrene rezultat. Island je priredio iznenađenje i izbacio favorizovani Izrael na veoma ubedljiv način. Heroj ekipe koja je na Evropskom prvenstvu 2016. igrala finale bio je Albert Gudmundson koji je postigao tri gola u pobedi od 4:1.

Nema sumnje da Ukrajinci u finale baraža ulaze kao favorit. Istina, nemaju zaista prednost domaćeg terena, s obzirom da se meč zbog aktuelne situacije u Ukrajini igra u Poljskoj, ali je timski i individualni kvalitet definitivno na strani četvrtfinaliste prvenstva Starog kontinentna iz 2021. godine. Islanđani će svoju priliku čekati iz kontranapada, ili prekida, dok bi Ukrajinci trebalo da imaju veći posed lopte i da pritiskaju defanzivnu liniju Islanda. Ukrajina je favorit, ali u jednoj utakmici koja odlučuje mnogo, sve je moguće. Poslednji okršaj koji su pomenute dve reprezentacije odigrale bio je i kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, tada je Island slavio rezultatom 2:0.

Pobednik ovog duela plasiraće se u grupu E u kojoj se još nalaze Belgija, Slovačka i Rumunija.

PUT C: Gruzija – Grčka

Još jedan meč koji će biti veoma interesantan biće na samom istoku Evrope, meč između Gruzije i Grčke. Reprezentacija Gruzije je iskoristila prednost domaćeg terena u polufinalu baraža i relativno lako izašla na kraj sa Luksemburgom, dok su Grci „razmontirali“ Kazahstan i raspršili im snove o plasmanu na EURO.

Domaćin i ovog meča na stadionu „Boris Paihadze“ biće reprezentacija Gruzije i to će predstavljati njihov najveći kvalitet i prednost. Na poslednjih 12 utakmica na domaćem terenu je Gruzija samo jednom izgubila, i to od Španije. Odigrali su veoma dobru utakmicu protiv Luksemburga, dominantno savladali rivala, i to bez glavnog igrača, Kviče Kvarackelije. Ipak, protiv Grka će krilni napadač Napolija biti na raspolaganju i Gruzija će imati ozbilje šanse da se po prvi put u istoriji plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Kviča Kvarackelija
AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili, File

Sa druge strane će stajati Grčka koja je ubedljivo savladala Kazahstan. Grci su pre 20 godina napravili jednu od najvećih senzacija u istoriji fudbala osvojivši prvenstvo Starog kontinentna, a sada će ponovo pokušati da se plasiraju na EURO. Gruzija ne spada u red najatraktivnijih rivala, ali će zadatak za Grke svakako biti težak.

Pobednik ovog duela će se plasirati u grupu F gde su još Turska, Portugal i Češka.

Sportklub.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare